Mε 12 νέους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή και με εμφανή την πολιτική επένδυση στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, ανεβάζουν τις ταχύτητες της προεκλογικής «αντεπίθεσης» το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου – μιας αντεπίθεσης, που έρχεται ταυτόχρονα με τον πολιτικό πόλεμο για το σκάνδαλο Novartis και τη διαβίβαση της δικογραφίας Λοβέρδου στην Βουλή.
To αποτύπωμα της διεύρυνσης και της «γέφυρας» με την κεντροαριστερά και το κέντρο είναι εμφανές στα ονόματα των νέων υποψηφίων που κλείδωσαν χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους είναι τα ονόματα του Σπύρου Δανέλλη και της ´Ελενας Κουντουρά, του πανεπιστημιακού Σωτήρη Βαλντέν που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία της πρωτουβουλίας «Γέφυρα» για την προσέγγιση με την κεντροαριστερά, του Θεόδωρου Δουλουμπέκη, πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της Τζένης Αρσένη και του Στέργιου Καλπάκη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ.
Μετά και το νέο κύμα υποψηφιοτήτων στο ευρωψηφοδέλτιο μένουν κενές πέντε ακόμη θέσεις, την πλήρωση των οποίων χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός. Πρόθεσή του, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι αυτές οι πέντε τελευταίες υποψηφιότητες να ενισχύσουν το μήνυμα των μάχιμων και νικηφόρων επιλογών, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο και κάποιου από τους εν ενεργεία υπουργούς «πρώτης γραμμής». Εδώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει ξανανοίξει έντονα η συζήτηση για πιθανή υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, στη λογική ότι το ιστορικό πολιτικό βάρος και το κύρος του θα δώσει και το στίγμα μετωπικής πολιτικής μάχης. Οι κρούσεις που έγιναν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν απέδωσαν, ενώ κατά ορισμένες πλευρές δεν έχει ακόμη αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της υπουργού Εργασίας ´Εφης Αχτσιόγλου.
Η «χαρτογράφηση» πάντως των χθεσινών νέων υποψηφιοτήτων δείχνει ότι είναι απολύτως μοιρασμένες (6 +6) ανάμεσα σε πρόσωπα από την κεντροαριστερά και σε υποψηφίους προερχόμενους είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από αμιγώς αριστερές κινήσεις και χώρους. Η παρουσία στο ψηφοδέλτιο δύο στελεχών που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ είναι το πρώτο εκλογικό αποτύπωμα της συνεργασίας του κόμματος του Θανάση Θεοχαρόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη πλευρά η υποψηφιότητα του Πάνου Λάμπρου θεωρείται αντίβαρο στο πλαίσιο και των εσωκομματικών ισορροπιών. Ο Πάνος Λάμπρου ανήκει στην ομάδα των «53» οι οποίοι έχουν σταθεί με ιδιαίτερη επιφύλαξη απέναντι στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, στην ένταξη στην κυβέρνηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Και χθες, άλλωστε, ο επικεφαλής των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος κράτησε διακριτικές μεν, διακριτές δε αποστάσεις από όσους μιλούν για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία λέγοντας ότι οι φορείς της «Γέφυρας» είναι «συνεργαζόμενοι και έχουν την δική τους υπόσταση» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις εκλογές σαν αριστερά».
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, φρόντισε και χθες να καταστήσει σαφές ότι επενδύει όχι μόνον εκλογικά, αλλά και στρατηγικά στο σχέδιο της Προοδευτικής Συμμαχίας ζητώντας, κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή, να στηριχτεί το εγχείρημα σε όλη την Ελλάδα και να δοθεί βάρος στην οργάνωσή του. «Στόχος μας», είπε, «το επόμενο διάστημα, πέραν από τη συγκρότηση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, είναι η προσπάθεια οργάνωσης επιτροπών στήριξης της Προοδευτικής Συμμαχίας σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες στο Γαλάτσι έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα συμμετοχής, αποφασιστικότητας, νίκης» και τόνισε ότι είναι «καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η ευρεία, Προοδευτική Συμμαχία να πάρει σάρκα και οστά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».
Η εκτίμηση, άλλωστε, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως οι έως τώρα εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες της Προοδευτικής Συμμαχίας δείχνουν ισχυρή δυναμική, κυρίως προσελκύοντας κινήσεις και πολίτες εκτός παραδοσιακών κομματικών μηχανισμών. «Υπάρχει κοινωνικός αυθορμητισμός και ενθουσιασμός που σπάνια βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε πολιτικές συναθροίσεις», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος και είναι προφανές πως ακριβώς αυτήν την δυναμική θέλει να αξιοποιήσει και να ενισχύσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο πρωθυπουργός.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >