«Δειλά», όσον αφορά στις ποσότητες, πλην όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν και πάλι την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο, ενώ πραγματοποίησαν επαναληπτική αγορά τον Νοέμβριο.

Ads

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικό Πεντάγωνο προς Λευκό Οίκο – Κίεβο / «Μας τέλειωσαν τα χρήματα» – Πώς ο πόλεμος στις ουκρανικές πεδιάδες επηρεάζει τον ανταγωνισμό στον Ειρηνικό

Η Ουάσινγκτον απαγόρευσε τις εισαγωγές πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022 στο πλαίσιο  των κυρώσεων, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αμερικανικές εταιρείες αγόρασαν την τελευταία παρτίδα «μαύρου χρυσού» από τη Ρωσία τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Ads

Σύμφωνα με την ρωσική στατιστική υπηρεσία, την οποία επικαλείται το Ria-Novosti, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν 36,8 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία τον περασμένο Οκτώβριο. Η αξία των εισαγωγών ήταν 2,7 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Νοέμβριο  ο όγκος των αγορών ανήλθε σε 9,9 χιλιάδες βαρέλια έναντι 750 χιλιάδων δολαρίων. Και στις δύο περιπτώσεις, ο υδρογονάνθρακας αγοράστηκε για κατανάλωση.

Την ίδια στιγμή, ένα βαρέλι ρωσικού πετρελαίου κόστιζε στις ΗΠΑ 74 δολάρια τον Οκτώβριο και 76 δολάρια τον επόμενο μήνα. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από το «ταβάνι τιμών» που έχει θέσει η χώρα στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.