Πανικός επικρατεί στη Βουλή αναφορικά με το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, το πλήθος τροπολογιών που ξεφύτρωσαν και εντάχθηκαν σε αυτό αλλά και το φόρο ακινήτων. Τα πυρά των κυβερνητικών βουλευτών είναι τέτοια που η κρίσιμη ψηφοφορία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων πήρε αναβολή και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 12.00 κι όχι σήμερα το βράδυ όπως είχε προγραμματιστεί. Ο Βύρων Πολύδωρας απείλησε με καταψήφιση και απειλήθηκε με διαγραφή. Την ίδια ώρα, υπό τις πιέσεις γαλάζιων και πράσινων βουλευτών ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας βάζει και αποσύρει, αποσύρει και βάζει τροπολογίες στο νομοσχέδιο των πλειστηριασμών. Πυρ κατά ρυπάς από την αντιπολίτευση.

Ads

Με την φράση «θέλω να είμαι εκφραστής της ζώσας υπερηφάνιας του ελληνικού λαού» ο βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας εξέφρασε την αντίθεσή του στη θέσπιση του φόρου ακινήτων, κατά την συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή. Δεν έκανε δήλωση ψήφου, ωστόσο, έκανε λόγω για «δήμευση» την οποία είπε δεν μπορεί να δεχτεί συνειδησιακά, ιστορικά, λογικά και εθνικά.

«Τι είδους πολιτική είναι αυτή που πατάτε τους νοικοκυραίους στο λαιμό και θέλετε να την ψηφίσω εγώ;» είπε και κατέληξε: «Επικαλούμαι την κατάσταση της ανάγκης να μην σας πληρώσω, γιατί θα μου πεθάνει το παιδί, θα μού πεθάνει ο λαός. Την επικαλούμαι όπως ο Μεταξάς το 1938».



Live

Μπαινοβγαίνουν τροπολογίες

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν με πρωτοβουλία του υπ.Οικονομικών σε συνεννόηση με το Ανάπτυξης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με σωρεία άσχετων διατάξεων φορολογικού περιεχομένου. Από το πρωί στην επιτροπή όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο οι Χατζηδάκης και Στουρνάρας έγιναν αποδέκτες εντονότατων διαμαρτυριών από βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Ads

Τελικά, οι αντιδράσεις ανάγκασαν τους δύο υπουργούς να διακόψουν τη συνεδρίαση και να αποσύρουν διατάξεις (για το ΤΑΙΠΕΔ και τα πιστωτικά ιδρύματα και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) όχι όμως το επίμαχο άρθρο 7 σχετικό με το πρόστιμο από 10 έως 30% σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο. Γι’ αυτό, ο ΥΠΟΙΚ έλεγε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν πρόκειται να το πάρει πίσω.

Διαβάστε επίσης:
Οξεία αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς

Αργότερα υπήρξαν πληροφορίες ότι ο υπ. Οικονομικών θα προχωρήσει σε αλλαγές στο επίμαχο άρθρο μειώνοντας τα πρόστιμα. Ο Γιάννης Στουρνάρας, ισχυρίστηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι ο πρωθυπουργός «βεβαίως και δεν ήξερε αυτές τις λεπτομέρειες», εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στον κώδικα φορολογικών στοιχείων και ότι είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ίσχυε. Το Mega, μετέδωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, τηλεφώνησε στον Γιάννη Στουρνάρα και να του ζήτησε να αλλάξει τη διάταξη.

Επανέφερε το άρθρο για τις ΠΑΕ ο Στουρνάρας

Στο μεταξύ, ο ΥΠΟΙΚ επανέφερε το άρθρο 11 στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Το άρθρο αφορά χρέη των ΠΑΕ και ειδικά την ΑΕΚ. Νωρίτερα, ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αποσύρει το άρθρο, αλλά κατά δήλωσή του το επανέφερε μετά από αίτημα των βουλευτών.

«Επαναφέρω το άρθρο 11, χαίρομαι που καταλάβατε το λάθος σας. Eίναι προς το δημόσιο συμφέρον, το να εκχωρούν οι ΠΑΕ στο Δημόσιο το δικαίωμα να εισπράττουν. Η επιχειρηματολογία έγινε δεκτή, μου ζητήθηκε να την επαναφέρω και την επαναφέρω» δήλωσε ο Στουρνάρας.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι σε περιπτώσεις ειδικής εκκαθάρισης Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών που δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, είναι δυνατόν, κατόπιν αίτησης του εκκαθαριστή, η οποία γίνεται δεκτή με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο να αποδέχεται την εκχώρηση των απαιτήσεων, από σύμβαση ή αδικοπραξία, εφόσον αυτές έχουν αναγνωρισθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Διαβάστε: 
Απέσυρε διατάξεις ο Στουρνάρας αλλά όχι τα φορολογικά πρόστιμα

Σημειώνεται ότι οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συζήτησή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.