Αξιόλογη η νέα κινηματογραφική εβδομάδα με έξι καινούργιες να κάνουν την εμφάνιση τους στις αίθουσες, τέσσερις εκ των οποίων αποτελούν μία καλή επιλογή για προβολή στην μεγάλη οθόνη. Ταινία της εβδομάδας είναι τα «Κρατικά Μυστικά» του Γκάβιν Χουντ, με την Κίρα Νάιτλι να υποδύεται την Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος, Κάθριν Γκαν.

Ads

Ενδιαφέρουσες επιλογές αποτελούν επίσης, η «Μάχη της Επικράτησης» του Αλφόνζο Γκόμεζ-Ρεχόν, με θέμα την ηλεκτροδότηση των Ηνωμένων Πολιτείων και την σύγκρουση του Τόμας Έντισον με τον Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ και τον Νίκολα Τέσλα. Στις αίθουσες και η νέα ταινία του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζογκ, «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.», η οποία μας ταξιδεύει στην Ιαπωνία, ενώ το καρέ των προτάσεων μας κλείνει η «Τζούντι» του Ρούπερτ Γκουλντ, με την Ρενέ Ζελβέγκερ να υποδύεται τη θρυλική, Τζούντι Γκάρλαντ.

«Κρατικά Μυστικά» (Official Secrets – 2019) του Γκάβιν Χουντ (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Ads

Η ταινία εξιστορεί την αληθινή ιστορία της Κάθριν Γκαν, πρώην υπαλλήλου των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία αποκάλυψε την μυστική επιχείρηση που σκόπευε να πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. με στόχο την εισβολή στο Ιράκ. Λίγο αφού διέρρευσε την πληροφορία σε έναν δημοσιογράφο του London Observer, βρέθηκε στη φυλακή. Προσπαθώντας να τη βοηθήσει να αποφυλακιστεί, ο δημοσιογράφος ανακαλύπτει ένα ακόμα πιο σοκαριστικό κυβερνητικό σκάνδαλο. Οι ζωές και των δύο είναι σε κίνδυνο.

Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ, Κίρα Νάιτλι (Περηφάνια και Προκατάληψη) πρωταγωνιστεί σε ένα κλασικό κατασκοπικό θρίλερ βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Κάθριν Γκαν, υπαλλήλου της βρετανικής κυβέρνησης που είχε το θάρρος να διαρρεύσει ένα υπόμνημα που αποκαλύπτει μια εξοργιστική διακυβερνητική απάτη. Η συναρπαστική υπόθεση της πρόσφατης ιστορίας – το σκάνδαλο ξέσπασε το 2003 – μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφο Γκάβιν Χουντ (Tsotsi, Αόρατος Εχθρός), ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Ματ Σμιθ (The Crown) και Ραλφ Φάινς (Η Λίστα του Σίντλερ). Μία ταινία για την ατομική ευθύνη, το θάρρος και το τίμημα που πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι, όταν αντιστέκονται στο καθεστώς.

«Η Μάχη της Επικράτησης» (The Current War – 2017) του Αλφόνζο Γκόμεζ-Ρεχόν (Η.Π.Α.)

image

1880. Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ (Μάικλ Σάνον) βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας θρυλικής διαμάχης για την ηλεκτροδότηση σχεδόν όλου του κόσμου που θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής. Ο Έντισον υποστήριζε την παροχή του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο Γουέστινγκχαουζ το εναλλασσόμενο, με την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων βιομηχάνων και, φυσικά, με την ανεκτίμητη βοήθεια του Νίκολα Τέσλα (Νίκολας Χουλτ).

Η συναρπαστική αληθινή ιστορία πίσω από την ανελέητη μάχη των τιτάνων του ηλεκτρισμού, σε μια ταινία με καλές ερμηνείες, από ένα αξιόλογο καστ. Ηθοποιοί: Κάθριν Ουότερστον, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τομ Χόλαντ και ο Μάικλ Σάνον, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αυτό που μου είπε ο Αλφόνσο (ο σκηνοθέτης) και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, ήταν ότι αυτή δεν είναι μια ταινία που αφορά το παρελθόν, είναι μια ταινία που αφορά το μέλλον». Τον Σέρβο εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, που οριοθέτησε το αποτέλεσμα του Πολέμου των Ρευμάτων, υποδύεται ο Νίκολας Χουλτ (Η Ευνοούμενη, X-Men: Μαύρος Φοίνικας), που αναφέρει: «Δεν ήξερα πώς πραγματικά είχαν γίνει τα πράγματα. Ο Γουέστινγκχαουζ και ο Τέσλα ήταν αυτοί που ουσιαστικά μας έδωσαν την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούμε σήμερα, ενώ εγώ νόμιζα ότι ήταν ο Έντισον», λέει ο ηθοποιός και συνεχίζει: «Ήταν ένας συναρπαστικός άνδρας». O Κάμπερμπατς δηλώνει για τον Τέσλα: « Ήταν ο πιο ιδιοφυής απ’ όλους. Ενώ ο Έντισον και ο Γουέστινγκχαουζ έβλεπαν 10 χρόνια μπροστά, ο Τέσλα έβλεπε 100».

«Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» (Family Romance, LLC – 2019) του Βέρνερ Χέρτζογκ (Η.Π.Α.)

image

Στην «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» μπορεί κανείς να νοικιάσει φίλους, followers, ακόμη και συγγενείς, όπως στην περίπτωση της 13χρονης Ίσι που βλέπει τον ιδιοκτήτη της εταιρείας να αντικαθιστά τον αγνοούμενο πατέρα της. Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πρόκειται όμως για μια σύγχρονη αστική πραγματικότητα η οποία ενέπνευσε τον Βέρνερ Χέρτζογκ για να ολοκληρώσει μία ακόμη παράδοξη ταινία μυθοπλασίας.

Ο πρωτοπόρος και υπερδραστήριος σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ, συνεχίζει να εργάζεται ακούραστος. Γοητευμένος από την Ιαπωνία της τεχνολογίας αλλά και της παράδοσης, σκηνοθετεί μια ταινία μυθοπλασίας για ένα υπαρκτό γιαπωνέζικο φαινόμενο. Η εταιρεία «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» μισθώνει ηθοποιούς που αναπληρώνουν συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα για λογαριασμό των πελατών της, ώστε να εξασφαλίζεται αυτό ακριβώς που δηλώνει η επωνυμία της: η οικογενειακή ευτυχία. Οι υπάλληλοι της εταιρείας συμπαρίστανται στους πελάτες αναλαμβάνοντας ρόλους σε πάρτι, γάμους, κηδείες ακόμη και σε ιδιαίτερα προσωπικές στιγμές.

Αν το σενάριο σας μοιάζει οικείο και νομίζετε ότι το έχετε παρακολουθήσει ήδη στην μεγάλη οθόνη, τότε μάλλον έχετε δει τις «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου. Όμως ενώ εκεί το ευφυέστατο σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου και του Λάνθιμου, βασίζεται σε μία φανταστική ιδέα και πραγματώνεται στην Ελλάδα, στο έργο του Βέρνερ Χέρτζογκ, πρόκειται για πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν όντως στην Ιαπωνία!

«Τζούντι» (Judy – 2019) του Ρούπερτ Γκουλντ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Χειμώνας 1968: Ο θρύλος της Showbiz, Τζούντι Γκάρλαντ φθάνει στο Λονδίνο για μία σειρά sold out εμφανίσεων στο διάσημο κέντρο διασκέδασης «The Talk of the Town». Έχουν περάσει 30 χρόνια από την ταινία «Ο Μάγος του Οζ» που της χάρισε παγκόσμια καταξίωση, και  ενώ η φωνή της έχει αποδυναμωθεί, το  ερμηνευτικό της ταλέντο έχει ωριμάσει και εξελιχθεί. Καθώς ετοιμάζεται για την παράσταση, συνδιαλέγεται με  την διεύθυνσή του κέντρου, κάνει πρόβες με  τους μουσικούς, έρχεται σε επαφή με φίλους και θαυμαστές, το σπινθηροβόλο πνεύμα  και η λάμψη της εκπέμπουν αβίαστα. Ακόμα και τα όνειρά της για έρωτα και συντροφικότητα παραμένουν ζωντανά καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γάμο με τον Μίκι Ντιν, τον πέμπτο σύζυγο της ζωής της. Κι όμως η Τζούντι είναι εύθραυστη. Δουλεύοντας 45 από τα 47 χρόνια της ζωής της νιώθει πια εξαντλημένη. Καταδιώκεται από τις παιδικές της αναμνήσεις στο Χόλιγουντ και θέλει απεγνωσμένα να γυρίσει πίσω σπίτι, στα παιδιά της. Έχει την δύναμη να προχωρήσει;

Παρουσιάζοντας κάποια από τα πιο διάσημα τραγούδια της, συμπεριλαμβανομένου του διαχρονικά κλασσικού  «Over the Rainbow», η ταινία τιμά τη φωνή, τη δύναμη της αγάπης και τη χαρισματική λάμψη της «σπουδαιότερης διασκεδάστριας του κόσμου». Ηθοποιοί: Ρενέ Ζελβέγκερ, Τζέσι Μπάκλεϊ, Φιν Γουίτροκ, Ρούφους Σιούελ, Μάικλ Γκαμπόν, Ντάρσι Σο.

Κυκλοφορούν Επίσης:
«Αντίστροφη Μέτρηση» (Countdown – 2019) του Τζάστιν Ντεκ (Η.Π.Α.)

Αν υπήρχε μία εφαρμογή που θα σου έλεγε πότε θα πεθάνεις, θα την κατέβαζες; Όταν μια νοσοκόμα κατεβάζει μια εφαρμογή στο κινητό της που ισχυρίζεται πως μπορεί να προβλέψει πότε θα πεθάνει ένας άνθρωπος, η εφαρμογή της την προειδοποιεί πως της απομένουν μονάχα τρεις μέρες ακόμα. Καθώς ο χρόνος κυλάει και ο θάνατος πλησιάζει, πρέπει να βρει έναν τρόπο να σώσει την ζωή της πριν να είναι πολύ αργά. Η πρωταγωνίστρια της σειράς «You» στο θρίλερ της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας. Ηθοποιοί: Τσάρλι ΜακΝτέρμοντ, Ανν Γουίντερς, Ελίζαμπεθ Λάιλ.

«3 Δευτερόλεπτα» (The Informer – 2019) του Αντρέα ντι Στέφανο (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ο Pete, πρώην παρασημοφορημένος πεζοναύτης των Ειδικών Δυνάμεων, βλέπει τον κόσμο του να ανατρέπεται όταν φυλακίζεται ύστερα από ένα καβγά προκειμένου να προστατέψει τη γυναίκα του. Του δίνεται η ευκαιρία να αποφυλακιστεί άμεσα αν εκτελέσει χρέη πληροφοριοδότη για το FBI και χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του για να αποκαλύψει τον πιο ισχυρό εγκληματία της Νέας Υόρκης. Αλλά όταν η επιχείρηση του FBI καταλήγει με ένα νεκρό μυστικό αστυνομικό, ο Pete αντί να αποφυλακιστεί, βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στα πυρά του FBI και της μαφίας. Ηθοποιοί: Τζόελ Κίναμαν, Ρόζαμουντ Πάικ, Κλάιβ Όουεν, Άνα ντε Άρμας, Κόμον.