Την ικανοποίησή τους εκφράζουν από την κυβέρνηση για το γεγονός πως οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν στην υπογραφή ενός κοινού ανακοινωθέντος για μια «εθνική γραμμή» στο προσφυγικό.

Ads

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως το κοινό ανακοινωθέν είναι στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση αποτιμά θετικά ότι, εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, «έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα».

Το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με:

  • μείωση των ροών στην Τουρκία
  • αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα
  • δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε.
  • συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις

Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημειώνουν πως η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στάση με την οποία, συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση.

Ads

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κλειστών κέντρων, θέμα που έθεσε έντονα η ΝΔ ζητώντας δημιουργία κέντρων τύπου «Αμυγδαλέζας», κυβερνητικές πηγές σχολίασαν πως κλειστά κέντρα λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών. «Δεν υπήρξε κάποια διαφωνία», πρόσθεσαν, απαντώντας στις διαρροές περί διαφωνίας επί του θέματος μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ.

Αναφορικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι «λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε βάρος της Άγκελα Μέρκελ». Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.