Η καύση της σορού αποτελεί δικαίωμα του καθενός, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος. Σημείωσε πάντως, ότι μια τέτοια επιλογή δεν συνάδει με τα «πιστεύω» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ υποστήριξε ότι τα αποτεφρωτήρια δεν θα πρέπει να λειτουργούν εντός των κοιμητηρίων.

Ads

«Ο λαός μας έχει μια πίστη. Θα συνεχίσουμε να έχουμε την ταφή. Δεν μπορεί ο κ. Καμίνης να κάνει αποτεφρωτήριο στην Εκκλησία. Η Πολιτεία πρέπει να βρει τον τρόπο να το κάνει, χωρίς να ενοχλεί τους άλλους» υποστήριξε. 

Aναφορά έκανε και στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, διερωτώμενος «εάν ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, θα πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο και να γίνει νόμος του κράτους».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, διευκρινίζοντας ότι πρώτα ήρθε η πνευματική και η ηθική κρίση και στο τέλος η οικονομική. Εξαίροντας το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει, που όλοι τα “χάσαμε”. Δεν τα κάνει η Εκκλησία από μόνη της αυτά τα πράγματα. Απλώς τα διοργανώνει και τα παρακολουθεί».

Ads

Ειδική μνεία έκανε και στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε ως «πρόβλημα του αιώνα». Αναλύοντας τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου, σημείωσε ότι «η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε, τους έβγαλε από τα σπίτια τους και δημιούργησε όλο αυτό το ρεύμα» και κάλεσε την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ερωτηθείς για το Ισλαμικό Κράτος και τις θηριωδίες των τζιχαντιστών, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι δεν είναι μόνο ο ISIS που δολοφονεί αθώους πολίτες. «Και οι Χριστιανοί έκαναν σταυροφορίες και άλωσαν την Κωνσταντινούπολη. Κάθε μορφή φανατισμού είναι επικίνδυνη. Ο φανατισμός ωστόσο των τζιχαντιστών, είναι πολύ σκληρός το λέει η θρησκεία τους, θέλουν να αφανίσουν τους άπιστους. Πρέπει να μας προβληματίσει ότι πολλοί τζιχαντιστές είναι ευρωπαίοι», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα. «Κάτω από το σημερινό καθεστώς, θα είναι αφέλεια να τρέξουμε, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα το διοικεί. Χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι χώρος προσευχής ή αν είναι τόπος διδασκαλίας και φονταμενταλιστικός» εξήγησε. Σημείωσε πάντως, ότι είναι δικαίωμα του καθενός να έχει έναν λατρευτικό χώρο για να τελεί τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις.

Ο αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε και για την σχέση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που τη χαρακτήρισε καλή, παρά τις όσες διαφορές μπορεί να τους χωρίζουν.  Σημείωσε πως τον τίμησε με την γνωριμία του προτού γίνει πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μπορεί να κουβεντιάσει καλά μαζί του. Υποστήριξε πως έχουν καλή χημεία όπως όμως υπήρχε και με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. «Είμαι ανοιχτός με όλους τους ανθρώπους» τόνισε, σχολιάζοντας ωστόσο ότι η πνευματική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα μετράει χρόνια. 

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και της Εκκλησίας, καθώς ο σκοπός είναι κοινός και έχει να κάνει με το να βοηθηθεί ο πολίτης. «Η Αριστερά έχει δύο πυλώνες: Επανάσταση και προλεταριάτο. Σήμερα πού να τα βρούμε αυτά; Ρομαντισμοί ήταν και πέρασαν. Αυτά τελείωσαν πια. Κοινός στόχος της εκκλησίας και της Πολιτείας είναι να στηρίξουμε τον άνθρωπο. Και οι στόχοι μας συμπίπτουν. Δεν έχει νόημα να μαλώνουμε» είπε χαρακτηριστικά.