Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της επενδυτικής CVC «υποδέχθηκαν» οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας την πρώτη άδεια που δόθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών σχολών, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Ads

«Σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα από την ψήφιση του νόμου Πιερρακάκη για τα μη κρατικά ΑΕΙ, η ΝΔ προχωρά με περίσσεια αλαζονεία την ίδρυση ιδιωτικών σχολών παρά την απόρριψη του μέτρου από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλη την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως σε CVC και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής», αναφέρουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών:

«ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Ads

Σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα από την ψήφιση του νόμου Πιερρακάκη για τα μη κρατικά ΑΕΙ, η ΝΔ προχωρά με περίσσεια αλαζονεία την ίδρυση ιδιωτικών σχολών παρά την απόρριψη του μέτρου από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλη την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως σε CVC και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής!

Μήνες πριν την ανακοίνωση του νομοσχεδίου η CVC, fund το οποίο έχει εξαγοράσει ρεύμα, ιδιωτική ασφάλιση και υγεία και διαπλέκεται άμεσα με την οικογένεια Μητσοτάκη, είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής. Δηλαδή είδαμε πως ο “βαρώνος” της ενέργειας και της ιδιωτικής υγείας CVC ανακοίνωσε την συμφωνία της με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για ιδιωτικές σχολές στην Ελλάδα πριν καν η ΝΔ να ανακοινώσει το νομοσχέδιο. Είναι οφθαλμοφανές πως ο νόμος αυτός της κυβέρνησης όπως και το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού έρχονται για να κερδοφορήσουν οι μεγάλες εταιρίες και οι φίλοι της εις βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας.

Mάλιστα το παράδειγμα της ιδιωτικής Ιατρικής φανερώνει ποιον οφελούν τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αφού για να μπει κανείς πχ στην Ιατρική του ΕΚΠΑ απαιτείται να γράψει 19.000 μόρια τουλάχιστον ενώ οι “γόνοι” θα μπορούν να μπαίνουν στην ιδιωτική της CVC με 9.000 μόρια και δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε δίδακτρα, λαμβάνοντας ισάξια πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα!

Όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίωσης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, εντείνει την κοινωνική αδικία, υποβαθμίζει τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα δημόσια ΑΕΙ και τα πτυχία μας, εξισώνοντάς τα με τα αντίστοιχα των ιδιωτικών, τα οποία μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν χωρίς καμία παράμετρο που να διασφαλίζει την ακαδημαϊκή τους ποιότητα. Τουναντίον, τριετή και τετραετή προγράμματα των ιδιωτικών σχολών θα εξισώνονται με τα αντίστοιχα 4ετή, 5ετή και 6ετή των δημοσίων ΑΕΙ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου δώσαμε έναν μεγαλειώδη αγώνα με συνελεύσεις, καταλήψεις και πορείες από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Με τους αγώνες μας καταφέραμε να απομονώσουμε την κυβέρνηση και ταχθεί στο πλευρό μας η κοινωνία, η οποία πλειοψηφικά απορρίπτει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ αλλά θα συνεχίσει, για να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος!

ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ

ΔΕΝ ΘΑ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ»