Στη σκιά της παραδοχής του ΔΝΤ για τη λάθος «ελληνική συνταγή», που προκάλεσε νευρικό κλονισμό στην Ευρώπη και έντονη δημόσια αντιπαράθεση τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και στο εσωτερικό της χώρας, επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα η τρόικα. Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας των ελεγκτών της τρόικας με το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αποκρατικοποιήσεις και η αποτελεσματικότητα των εφοριών. Κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, με την τρόικα να ζητά περισσότερα στοιχεία για την αποδοτικότητα του μέτρου 

Ads

Η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας για το α΄ εξάμηνο φέτος ξεκίνησε σήμερα το πρωί, με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι ο νέος έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τον μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τότε, πιθανόν να «ανοίξει ο δρόμος» για την ανακεφαλαιοποίηση και των ελληνικών τραπεζών αναδρομικά μέσω ESM και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ.
 
Επίσης, προσδοκά να έχει δοθεί νωρίτερα και η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καμία εκκρεμότητα στα τρία προαπαιτούμενα (νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς και δράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).
 
Οι νέες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών όμως πραγματοποιούνται εν μέσω έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ, με τους επικεφαλής του Ταμείου να ασκούν ισχυρές πιέσεις για ένα νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους. Έτσι, παρότι το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο από τα μέσα του 2014 έως και το 2016 θα τεθεί επί τάπητος στον έλεγχο του φθινοπώρου, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις και κατά τις τρέχουσες συζητήσεις, καθώς η κάλυψη του συγκεκριμένου κενού και κατ’ επέκταση η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, αποτελεί καταστατική προϋπόθεση για το ΔΝΤ, προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Αντίθετα, η ευρωζώνη δεν επιθυμεί να τεθεί τώρα, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, το θέμα του νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη κόντρα και στο εσωτερικό της χώρας, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εξαπολύει χθες σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο να τον κατηγορήσει για «υπονόμευση της Ελλάδας», ακόμα για «μίσος για τη χώρα». Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να τον κατηγορεί πως «επιχειρεί να επιβιώσει πολιτικά στο σάπιο σανίδι του ρατσισμού και τις ξενοφοβίας». 
 
«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένει και το Δημόσιο. Η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει τα ονοματεπώνυμα 2.000 υπαλλήλων, που θα φύγουν από το Δημόσιο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ επιμένει στην κατά γράμμα υλοποίηση της συμφωνίας για το πρόγραμμα κινητικότητας. Για το θέμα η τρόικα θα βρεθεί στις 16:00 το απόγευμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
 
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η διαπραγμάτευση και για το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013- 2014 και εάν θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Αν και όλες οι πλευρές εκτιμούν έως τώρα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, στην περίπτωση που δεν ισχύσει η εισφορά 0,1% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ, θα προκύψει δημοσιονομικό κενό 650 εκατ. ευρώ. Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν και οι νέες προβολές για την προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος σε συνάρτηση με τις νεότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ύφεσης, οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, καθώς και η πρόοδος στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με το ΔΝΤ να εμμένει στην τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ εάν διαπιστωθούν καθυστερήσεις.

Διαβάστε επίσης: Πιλοτική μείωση του ΦΠΑ προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα 
 
Σχετικά με το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, η τρόικα θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια για μια τέτοια κίνηση, αλλά και δεν επιθυμεί να σταλεί μήνυμα χαλάρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ένα εναλλακτικό σχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί, είναι η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για ένα διάστημα έξι μηνών και η επανεξέταση του θέματος αμέσως μετά, για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Εάν ο ΦΠΑ στην εστίαση μειωθεί για ένα εξάμηνο, αναμένεται απώλεια εσόδων περίπου 80 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

Ads