Στο δρόμο της πόλωσης φαίνεται πως στρέφεται πλέον ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο να τον κατηγορήσει για «υπονόμευση της Ελλάδας», ακόμα για «μίσος για την χώρα». Η επίθεση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να τον κατηγορεί πως «επιχειρεί να επιβιώσει πολιτικά στο σάπιο σανίδι του ρατσισμού και τις ξενοφοβίας».  Η πόλωση με ακροδεξιά χαρακτηριστικά, που επιχειρεί ο πρωθυπουργός, σίγουρα δεν ωφελεί τους Βενιζέλο και Κουβέλη για τους οποίους ο Σαμαράς στην σημερινή του ομιλία επιφύλασσε μια «στήριξη», που στην παρούσα συγκυρία μοιάζει περισσότερο με «λόγια παρηγοριάς στον άρρωστο» με στόχο διαλυθούν οι «σκιές» που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο προσυνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ δήλωσε πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια επισημαίνοντας πως «υπάρχουν διαφορές, κυρίως ιδεολογικές, όμως οι όποιες επιτυχίες είναι κοινές και τις πιστωνόμαστε όλοι μας». Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στον αστερισμό του Greecovery, δηλαδή λίγο πριν την ανάκαμψη».

Ads

 
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, το προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει την ενόχληση του για την «άνιση κατανομή κόστοςυ και οφέλους». «Δηλαδή είμαστε εταίροι στα κακά, εκεί που πρόκειται ν’ αναλάβουμε φθορά και βάρος, αλλά όταν πρόκειται για κάτι καλό, για την καλή είδηση, την επένδυση, τις καλές σχέσεις στο εξωτερικό, την προοπτική ανάκαμψης, εκεί υπάρχει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του που είναι της Νέας Δημοκρατίας», είχε τονίσει.
 
«Η τρικομματική κυβέρνηση έχει διαφωνίες κυρίως ιδεολογικές αλλά έχει καταφέρει μέσα σε 11 μήνες που κυβερνά να σταθεροποιήσει τη χώρα και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου και επανέλαβε πως «υπάρχει αλλαγή κλίματος από το Grexit στο Greecovery». Σε αυτό το σημείο επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν».
 
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «δηλητηριώδη λαϊκισμό, είτε από πρόθεση, είτε από σύγχυση» επισημαίνοντας πως «φτάνει στα όρια της υπονόμευσης και της αποσταθεροποίησης». «Δεν ξέρω αν αντιπαθούν αυτόν τον τόπο. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ίσως και μισούν αυτόν τον τόπο! Τα ‘χουν χάσει εντελώς; Δεν ξέρω… Ποιος ξέρει; Εμείς πάντως αυτή τη χάρη – και το λέω αυτό από εδώ, την όρθια, γαλάζια Μακεδονία – δεν θα τους την κάνουμε. Όμως, είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι, είτε το κάνουν από πρόθεση είτε από σύγχυση, την υπονόμευση της χώρας επιχειρούν» ανάφερε.

Διαβάστε επίσης: Γλέζος Όποιος αγαπάει τον τόπου του δεν τον ξεπουλά

Ads

 
Αναφερόμενος στην παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός προτίμησε να κρατήσει και πάλι αποστάσεις δηλώνοντας πως «θα υπάρξει σχετική συζήτηση στη Βουλή στην ώρα της». Επανέλαβε πως η ΝΔ είχε επισημάνει αυτά τα λάθη και τώρα «μάχεται για τη διόρθωσή τους». «Γι’ αυτό δεν στηρίξαμε το πρώτο μνημόνιο, γιατί ήταν λάθος συνταγή. Δεν εισακουστήκαμε και η ζημιά έγινε», πρόσθεσε.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή τόνισε πως πρόκειται για νεοναζί των οποίων «οι απεχθείς θέσεις και συμπεριφορές δεν εκφράζουν κανένα», αλλά τροφοδοτούνται από το φόβο. «Το μόνο μελανό σημείο των τελευταίων χρόνων είναι οι νεοναζί» της Χρυσής Αυγής, τόνισε, ωστόσο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «υπηρετεί τους νεοναζί όταν ζητά να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες» επαναφέροντας την θεωρία των δύο άκρων.
 
Την ομιλία του πρωθυπουργού παρακολούθησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χειροκροτήθηκε κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο Makedonia Palace. Το συνέδριο της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου (28-30) στην Αθήνα.