Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις κατηγορίες του Αντώνη Σαμαρά πως η αξιωματική αντιπολίτευση «υπονομεύει» την Ελλάδα. «Ίσως και να μισούν αυτόν τον τόπο», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ. «Μέχρι εδώ. Δεν πάει άλλο. Όποιος αγαπάει τον τόπο του δεν τον ξεπουλά», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος. Λίγη ώρα αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού επισήμανε πως πρόκειται πλέον για «απροκάλυπτο φλερτ με την ακροδεξιά». 

Ads

 
«Δεν ξέρω αν αντιπαθούν αυτόν τον τόπο. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ίσως και μισούν αυτόν τον τόπο! Τα ‘χουν χάσει εντελώς; Δεν ξέρω… Ποιος ξέρει; Εμείς πάντως αυτή τη χάρη – και το λέω αυτό από εδώ, την όρθια, γαλάζια Μακεδονία – δεν θα τους την κάνουμε. Όμως, είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι, είτε το κάνουν από πρόθεση είτε από σύγχυση, την υπονόμευση της χώρας επιχειρούν» ανάφερε από το βήμα του προσυνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς.
 
«Όποιος αγαπάει τον τόπο του δεν τον ξεπουλά με πρόσχημα τις επενδύσεις. Όποιος αγαπάει τον τόπο του δεν τον ξεπουλά με άλλοθι την ανεργία», αναφέρει ο Μανώλης Γλέζος και συνεχίζει:
 
«Είναι ντροπή και αμετροέπεια αυτοί που κατάντησαν την Ελλάδα επαίτη του κόσμου να μιλούν και να κατηγορούν όσους διαφωνούν με την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν, ότι μισούν την Χώρα.
 
Αυτοί μισούν τη Χώρα, όταν αφήνουν 4000 ανθρώπους να φτάνουν στο σημείο να αυτοκτονούν από την οικονομική απελπισία. Όταν αφήνουν 1.500.000 ανέργους και τη νέα γενιά να μεταναστεύει στο εξωτερικό. Όταν  αφανίζουν τη μεσαία τάξη για να ωφεληθούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.
 
Αυτοί μισούν τη Χώρα που την άφησαν ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των “κυρίων με τα κουστούμια’. Αυτοί μισούν τη Χώρα που την σκλαβώνουν με δάνεια και αφήνουν τον Ελληνικό Λαό να πληρώνει τα σπασμένα. Μέχρις εδώ. Δεν πάει άλλο». 

Απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά έδωσε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Σαμαρά για «αλαζονεία, ψέματα και απροκάλυπτο φλερτ με την ακροδεξιά».
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά «κοινοβουλευτικό λιποτάκτη», ο οποίος αποφεύγει τον διάλογο και «στους διαρκείς μονολόγους του υβρίζει και συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ»
 
«Ποτέ άλλοτε η δεξιά παράταξη δεν παρουσίαζε τέτοια κατάντια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για έλλειμμα πολιτικού λόγου, ψέματα, ύβρεις και απειλές. «Προπαγανδίζει τη θεωρία των δύο άκρων, μήπως και η κουβέντα φύγει από τον κόλαφο του ΔΝΤ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ όπου το Ταμείο παραδέχεται πως έγιναν λάθη στο πρόγραμμα, αλλά και τους ισχυρισμούς του Αντώνη Σαμαρά πως η κυβέρνηση πλέον διορθώνει αυτά τα λάθη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η εφαρμογή του λάθους συνεχίζεται και σήμερα και ότι η χώρα έχασε μοναδική ευκαιρία αναδιαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές».
 
Ήταν τέτοιο το χτύπημα από την έκθεση του ΔΝΤ «που έχασε τη λογική του αν νομίζει ότι θα τα επιβιώσει πολιτικά πατώντας στο σάπιο σανίδι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:
 
«Μας είπε χωρίς ντροπή ότι τη Χρυσή Αυγή την ενισχύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στους ακροδεξιούς μονολόγους του ο κ. Σαμαράς θριαμβεύει αλλά φοβάται το διάλογο μήπως αποδειχτεί ότι το περίφημο «success story» είναι στην πραγματικότητα «disaster story» -μία ιστορία καταστροφής για τον ελληνικό λαό».