Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός συνοδεύτηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κάτι που θεωρείται συμβολική κίνηση.

 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της εικοσάλεπτης συνάντησης του πρωθυπουργού με την Ά. Μέρκελ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο Α. Σαμαράς δήλωσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα».
 
Διαβάστε επίσης: Στις αρχές Νοεμβρίου επιστρέφει η τρόικα
 
Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ζοζέφ Ντολ, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της Χρυσής Αυγής.
 
Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, το θέμα των μεταναστευτικών εισροών στην Ε.Ε. θα κυριαρχήσει την Παρασκευή Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το θέμα έχει αναβαθμιστεί, κυρίως μετά τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα.
 

 
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής σε δήλωσή του είπε πως «είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την ψηφιακή οικονομία, την τραπεζική ενοποίηση, για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως για την απασχόληση των νέων. Είμαστε όμως εδώ και για να βρούμε λύση σε ένα οξύ και μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Νότιας Μεσογείου και έχει να κάνει με τη λαθρομετανάστευση. Έχουν τεθεί πολλοί στόχοι και προχωράμε».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς τις προηγούμενες ημέρες είχε συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Μάλτας, της Ισπανίας και της Ιταλίας με σκοπό να αναζητηθεί κοινή στάση ενόψει της Συνόδου για το ζήτημα της μετανάστευσης.
 
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες έχει «συσταθεί» ομάδα των χωρών που ζητούν λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία ζητούν την ενίσχυση της Frontex και τη σύσταση μιας ειδικής Ομάδας Δράσης για το θέμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά θα έχει και η συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Όπως σημείωναν πηγές των Βρυξελλών, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ώστε να τεθούν σε λειτουργία, από 1ης Ιανουαρίου 2014, η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους.
 
Διαβάστε επίσης: Τριπλασιάστηκαν οι άνεργοι πτυχιούχοι μετά το μνημόνιο
 
Σε οικονομικό επίπεδο, δεν πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος «επουδενί» όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, αλλά οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. θα διερευνήσουν τρόπους για την διευκόλυνση της πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Στόχος είναι να διπλασιαστούν τα κονδύλια που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Τέλος, αναφορικά με την περισσότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της κρίσης και στο πρόβλημα της ανεργίας.
 
Σημειώνεται, πως κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, το ενδιαφέρον μονοπώλησε το ζήτημα των αμερικανικών παρακολουθήσεων εις βάρος ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.