«Τα κάναμε όλα, περιμένουμε από τους δανειστές μας να ανταποκριθούν», είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα, καλούμενος να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ads

 
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η ελληνική οικονομία πραγματοποιεί μία επανεκκίνηση μετά από χρόνια κρίσης», προσθέτοντας πως «το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη».
 
Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προβεί και νωρίτερα μετά την συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Ζ. Μουσκάτ. «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που οδηγούν την χώρα πίσω στην οικονομική ομαλότητα», είχε πει ο Α. Σαμαράς από την Βαλέτα.
 
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναγνώρισε τις «σημαντικές προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα».
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταναστευτικών ρευμάτων ο Λέτα τόνισε ότι «ανάμεσα στα κύρια ζητούμενα είναι η ενίσχυση της δύναμης Frontex για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, η ενεργοποίηση του προγράμματος EuroSur», και εκτίμησε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου.
 
Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να κάνουν ειδική αναφορά για το θέμα του μεταναστευτικού, ειδικά μετά τα δύο πρόσφατα πολύνεκρα ναυάγια στην Λαμπεντούζα, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, απόφαση για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, καθώς και αναθεώρηση της Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.