Η… 152η «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση δόθηκε πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή και ήρθε από τον Πιέρ Μοσκοβισί.

Ads

Η παρουσία του επιτρόπου στην Αθήνα σήμερα, και σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία, σηματοδοτεί και διπλό μήνυμα στήριξης προς την χώρα αλλά και την κυβέρνηση Τσίπρα σε δύο μέτωπα: Το πρώτο είναι εκείνο του μακεδονικού, όπου μετά την Άνγκελα Μέρκελ και ο Πιέρ Μοσκοβισί επαναβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της Ευρώπης στην συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορικό επίτευγμα στρατηγικής σημασίας» και τόνισε με νόημα, και προς πάσα κατεύθυνση: «Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα υποστηριχθεί και θα εφαρμοστεί».

Το δεύτερο μέτωπο είναι εκείνο της οικονομίας, κι όπως φάνηκε και από τις παράλληλες επαφές που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς προκύπτει ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει βάσιμες προσδοκίες για, λελογισμένη έστω, στήριξη στα πιο κρίσιμα στοιχήματα του επόμενου διαστήματος – την έξοδο στις αγορές και την άμεση εφαρμογή δύο κατ’ εξοχήν φιλολαϊκών μέτρων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.

Στο θέμα του κατώτατου μισθού, ο Πιέρ Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ των μισθολογικών αυξήσεων με «ενδεδειγμένο τρόπο». Η θέση αυτή αποτυπώνει και την στάση που προτίθεται να τηρήσει η Κομισιόν εν όψει και της άφιξης των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα – μια στάση που, μέχρι στιγμής, συνοψίζεται ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας και να προσμετράται και ο στόχος μείωσης της ανεργίας.

Ads

«Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες», ήταν η δήλωση του ίδιου του Πιέρ Μοσκοβισί μετά την συνάντησή του με την Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός Εργασίας, πάντως, ενημέρωσε τον επίτροπο για την πρόταση της ειδικής επιτροπής που δείχνει αύξηση του κατώτατου μισθού από 5% έως 10% και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν εποικοδομητικό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θετικά είναι τα μηνύματα και σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες και με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων.

Στο έτερο σκέλος, εκείνο της εξόδου στις αγορές, στόχος της κυβέρνησης παραμένει – αναλόγως πάντοτε και των διεθνών συνθηκών – να επιχειρηθεί μια πρώτη έκδοση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Εδώ, θεωρείται σημαντικό το μήνυμα Μοσκοβισί ότι παραμένει εφικτό να υπάρξει απόφαση των θεσμών για να αποδεσμευθεί τον Μάρτιο η πρώτη δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης του χρέους.

«Είναι σημαντικό», είπε, «να έχουμε θετική αξιολόγηση ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP’s –ANFA’s των 750 εκατ. ευρώ , θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου».

Μια απόφαση για αποδέσμευση των 750 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων θεωρείται και από το οικονομικό επιτελείο ως καθοριστικό «σήμα» για τις αγορές – «σήμα» εμπιστοσύνης των θεσμών προς την Ελλάδα, το οποίο θα άνοιγε και τον δρόμο για μια επιτυχή έκδοση ομολόγου.