Με 233 ψήφους, η Ολομέλεια της Βουλής εξέλεξε τον Προκόπη Παυλόπουλο έβδομο Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον κ. Παυλόπουλο – πρόταση του Αλέξη Τσίπρα – ψήφισαν με απουσίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ. Παρών ψήφισαν οι 32 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Ο έτερος υποψήφιος  Νίκος Αλιβιζάτος έλαβε 30 ψήφους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. 

Ads

Συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές. Απουσίαζαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει, επειδή δεν θέλει να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης που επικαλέστηκε λόγους υγείας, η Ιωάννα Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι Αλέξανδρος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης της ΝΔ λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Οι δυο βουλευτές της ΝΔ με επιστολές τους ενημέρωσαν ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν Προκόπη Παυλόπουλο. 

Πάντως η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν διάβαζε τις επιστολές των απόντων βουλευτών παρακάλεσε: «όσοι συνάδελφοι δεν προσέρχονται λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό να στέλνουν τις επιστολές τους από το εξωτερικό και όχι από την Αθήνα». 


Η ανακοίνωση του αποτελέσματος στη Βουλή

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αναλάβει καθήκοντα στις 13 Μαρτίου, οπότε λήγει η θητεία του νυν Προέδρου Κάρολου Παπούλια. 

Το προφίλ του έβδομου Προέδρου της Δημοκρατίας

Ads