Η κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση και το κομματικό κράτος υπήρξε το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του νομοσχεδίου για το Δημόσιο, σημείωσε πως πρόκειται για «ένα σχέδιο – τομή, που αφήνει πίσω το αίσχος της κομματοκρατίας και του παλιού πολιτικού συστήματος».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «χαρακτηρίζεται από πολλούς “μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής”», ωστόσο η αλήθεια είναι πως μέχρι «πριν λίγους μήνες ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και τότε υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους».

Σημείωσε δε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να διορίσει, με τη λογική της απευθείας ανάθεσης, με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Αφού χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ανίκανη, ανεύθυνη και ιδεοληπτική», υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κάθε μέρα που περνά διορίζει ημετέρους και συγγενείς και δίνει παράλογες αυξήσεις». «Χτίζει κομματικό στρατό», ανέφερε και πρόσθεσε πως «χρειάζεται πολύ θράσος να αμφισβητεί ο Αλ. Τσίπρας την προσήλωσή μου στην έννοια της αξιοκρατίας και της αξιοσύνης».