Νομοσχέδιο – τομή, που θα «αφήσει πίσω το αίσχος της κομματοκρατίας, του παλιού πολιτικού συστήματος», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο. 

Μιλώντας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του, προανήγγειλε ουσιαστική μεταρρύθμιση στη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Ads

Συγκεκριμένα προανήγγειλε: 

  • Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του κράτους

  • Νέο σύστημα αξιολόγησης της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο οι προϊστάμενοι θα αξιολογούν τους υφισταμένους τους αλλά θα αξιολογούνται και οι ίδιοι από αυτούς. Πρέπει να αξιολογούνται και οι αξιολογητές, σημείωσε ο πρωθυπουργός.  

    Ads
  • Εισαγωγή ενός απολύτως αντικειμενικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης.

  • Ριζική αλλαγή των οργανογραμμάτων των υπουργείου, με θέσπιση θέσης υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, με σταθερή 5ετή θητεία, ανεξάρτητα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων.

  • Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, που αποκτά και ρόλο παρατηρητηρίου της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη Δημόσια Διοίκηση τον μεγάλο ασθενή της χώρας και σημείωσε ότι αυτός θα κάνει την τομή που ως εξαγγελία ο λαός έχει ακούσει πολλές φορές μέχρι τώρα. Έκανε δε, λόγο για μια Δημόσια Διοίκηση ξεκομμένη από το πελατειακό κράτος η οποία πλέον θα είναι αποκομματικοποιημένη κι όχι αποπολιτικοποιημένη. 

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο της ΝΔ που «χαρακτηρίζεται από πολλούς μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής». Όπως τόνισε όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πριν λίγους μήνες ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και τότε υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους».

Σημείωσε δε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να διορίσει, με τη λογική της απευθείας ανάθεσης, με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε.