Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη τρία – ακόμη – βήματα προς το τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία: Επιβεβαίωσε, έστω και με… δημιουργικές διατυπώσεις, την ύπαρξη κατ’ αρχήν ελληνοτουρκικής συμφωνίας στο Βερολίνο, χαρακτήρισε θετική κίνηση την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, και απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου στον Ταγίπ Ερντογάν υπό την προϋπόθεση της αποκλιμάκωσης.

Ads

«Εφόσον», είπε, «η αποχώρηση του Oruc Reis σηματοδοτεί την αποκλιμάκωση, τότε ναι, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις επαφές με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Λίγο νωρίτερα, είχε αναγνωρίσει ότι στην περίφημη τριμερή του Βερολίνου υπήρξε όντως κατ’ αρχήν συμφωνία Αθήνας- ´Αγκυρας. Για την ιστορία, είπε ότι το επίμαχο κείμενο αποτελούσε τη «γραπτή αποτύπωση στα πρακτικά μιας καταρχήν προφορικής συμφωνίας». Για το περιεχόμενο του κειμένου απέφυγε να πει οτιδήποτε: «Ο βαθμός ενημέρωσης», δήλωσε, «των πολιτικών αρχηγών και οι λεπτομέρειες αφορούν τις εμπιστευτικές συζητήσεις που κάνω. Με διαφάνεια κινούμαστε, αλλά τεχνικές συζητήσεις πρέπει να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν μπορούν τα κόμματα και τα ΜΜΕ να ενημερώνονται για όσα γίνονται σε πραγματικό χρόνο».

Για το δια ταύτα, το tvxs.gr έχει ήδη γράψει ότι το έγγραφο του Βερολίνου προέβλεπε αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύντομο μορατόριουμ στις έρευνες (όλων των πλευρών) στην ανατολική Μεσόγειο και έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.  Οπότε, το πρώτο κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι το εάν η αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτελεί «πρόβα μορατόριουμ» ή τακτική αναδίπλωση του Ερντογάν.

Ads

Εδώ, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε ότι τις επόμενες μέρες πρέπει να αναμένεται κρεσέντο διεργασιών και πιέσεων στο τετράγωνο Ουάσιγκτον, Βερολίνου, Αθήνας και Άγκυρας ακριβώς στην κατεύθυνση του μορατόριουμ. Και διπλωματικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στην επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια ήταν δύο: Ο πρώτος ήταν το μήνυμα Μέρκελ προς τον Ερντογάν ότι εάν παραβιαστεί η «κόκκινη ζώνη» του Καστελόριζου, τότε πολύ δύσκολα η Γερμανία θα μπορεί πια να συγκρατήσει την πίεση για ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο δεύτερος ήταν η παρουσία και τα μηνύματα Πομπέο από την Λευκωσία – μηνύματα, που έδειξαν αφενός την επανενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα και, αφετέρου, τον καίριο ρόλο που εξακολουθεί να έχει το κυπριακό σε οποιαδήποτε λύση αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Τούτων δοθέντων το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι το ποια μπορεί να είναι η τελική, και ουσιαστική ατζέντα της πρόσκλησης διαλόγου που απηύθυνε χθες ο έλληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες υπονοώντας και την προσφυγή στην Χάγη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αγκυρα είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά «χωρίς καμία προϋπόθεση» και η Ουάσιγκτον έβαλε ξανά στο παιχνίδι και την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό.

Κοινώς, η βεντάλια ανοίγει σε όλα τα μέτωπα, η απόσταση από την αποκλιμάκωση έως την ένταση παραμένει ελάχιστη, και οι διπλωματικές και επιχειρησιακές κόκκινες γραμμές της Αθήνας δείχνουν ακόμη θολές…