Όλα γυρίζουν γύρω από τη μικρή ΔΕΗ που αποτελεί το νούμερο ένα πολιτικό θέμα της ατζέντας. Νυχτερινή αναταραχή χθες στη Βουλή όπου το νομοσχέδιο για την πώληση της δημόσιας επιχείρησης πέρασε μεν, προκαλώντας, ωστόσο, κυβερνητικό πανικό. Οι προτάσεις κομμάτων και βουλευτών για δημοψήφισμα πέφτουν βροχή και σήμερα… πάνε στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να συζητηθεί το κατά πόσον αυτές αθροίζονται και μπορούν να προκαλέσουν σύγκλιση της Ολομέλειας και τριήμερη συζήτηση για το θέμα.

Ads

 
Οι εκτιμήσεις μιλούν για «προσωπική μάχη» μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη που έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να ανοίξει η Βουλή και να συνεδριάσει η Ολομέλεια εάν συγκεντρωθούν αθροιστικά οι απαιτούμενες 120 υπογραφές βουλευτών, χαλώντας τη «σούπα» της συγκυβέρνησης.
 
Κατά την ψηφοφορία χθες επιστρατεύτηκαν οκτώ αναπληρωματικοί βουλευτές της συγκυβέρνησης για να φτάσουν τις 51 οι θετικοί ψήφοι και να περάσει το νομοσχέδιο ενώ υπήρξε έντονη φημολογία ότι ανώτατα κυβερνητικά στελέχη είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσταλεί ακόμα κι χθες το βράδυ το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή σε μια προσπάθεια να απολέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για δημοψήφισμα. Η φημολογία προκάλεσε την άμεση κατάθεση των προτάσεων των περισσότερων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ανεξάρτητοι βουλευτές). Σήμερα θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ. Ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών.

image

 Το δε «Ποντίκι» της Πέμπτης που κυκλοφορεί με τίτλο: «Είναι Πρόεδρος – όχι μαριονέτα» αναφέρεται σε διπλή άρνηση του Καρόλου Παπούλια στις βολιδοσκοπήσεις του Μαξίμου που αρχικά του ζήτησε να παραιτηθεί ώστε να εκλεγεί διάδοχός του το φθινόπωρο και τώρα του ζητά να υπογράψει το νόμο για τη ΔΕΗ ακυρώνοντας έτσι την πρόταση για δημοψήφισμα.

Ads

image
 
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής στην κυβέρνηση για το θέμα προαναγγέλλοντας πολιτική σύγκρουση για να δεχτεί βέλη από βουλευτές της συγκυβέρνησης που τον κατηγόρησαν για τακτικισμό αναφορικά με το δημοψήφισμα ενόψει της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να απαντήσει σήμερα από το βήμα του Economist εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το θέμα του δημοψηφίσματος όσο και για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποκινούσε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΔΕΗ.
 
Εξάλλου ήδη από χθες η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής καθώς χωρίς να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις και να έχει γίνει η σχετική γνωμοδότηση από την αρμόδια επιστημονική υπηρεσία της Βουλής και το προεδρείο η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε να δηλώσει «ότι οι προτάσεις δεν αθροίζονται». Ωστόσο, το ζήτημα προκαλεί μπλάκ άουτ στην κυβέρνηση με μερικές εκτιμήσεις να λένε ότι θα αναγκαστεί μετά από άθροιση των αιτημάτων να υποχωρήσει στη διεξαγωγή της συζήτησης.
 
Στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας ο νέος κύκλος επαφών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα που αρχίζουν από σήμερα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και πετρελαίου θέρμανσης, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η πορεία της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η νέα μείωση του εργασιακού κόστους αλλά και το καυτό θέμα της κάλυψης του κόστους των δικαστικών αποφάσεων.

image

image
 
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μείνουν μόνο για μία εβδομάδα εδώ οι εκπρόσωποι των πιστωτών και να αποφευχθούν οι πολλές – πολλές πιέσεις, αφού ατύπως η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Η νέα έξοδος στις αγορές, με την έκδοση τριετούς ομολόγου συνιστά προσπάθεια αξιοποίησης του ευνοϊκού διεθνούς κλίματος αλλά και ένδειξη άγχους για ρευστότητα.