Για πιθανότητα να χρειαστεί και τρίτη παράταση του προγράμματος που λήγει τον Ιούνιο, προκειμένου να λάβει η Ελλάδα τα υπόλοιπα χρήματα του πακέτου διάσωσης, κάνουν λόγο ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, αλλά το συνταξιοδοτικό παραμένει το βασικό αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας.

Ads

Με την άποψη αυτή συγκλίνουν και γερμανικά MME.  Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τόσο η Die Welt όσο και η Handelsblatt επικαλούνται πληροφορίες που δείχνουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για μερικούς μήνες και μέχρι το φθινόπωρο.

«Από τεχνικής πλευράς το βήμα αυτό είναι αναπόφευκτο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη δυνατότητα για να βγάλει η Ελλάδα το καλοκαίρι», υποστηρίζουν διαπραγματευτικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η Welt.

Όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα, νέα παράταση προϋποθέτει και φρέσκο χρήμα για να καλύψει η Ελλάδα τις ανάγκες της. Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα 11 δις ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τρέχον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», λένε διαπραγματευτικοί κύκλοι, διευκρινίζοντας όμως ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και μερίδα χωρών της ευρωζώνης στηρίζουν την εν λόγω πρόταση.

Ads

Βασικό εμπόδιο θα ήταν το γερμανικό κοινοβούλιο όπου είναι γνωστές οι αντιρρήσεις, κυρίως στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών και όπου κατά την τελευταία ψηφοφορία του Φεβρουαρίου με αντικείμενο την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, 29 βουλευτές είχαν ψηφίσει «όχι», σημειώνεται ωστόσο. Παρά ταύτα εκτιμάται ότι θα ήταν πιο εύκολο να περάσει μια νέα παράταση του προγράμματος, παρά ένα νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, γράφει η Welt.