Η παραίτηση Τόσκα μπορεί να σήκωσε σκόνη με την ανακοίνωσή της, αλλά είναι δεδομένο πως δεν υπήρξε «κεραυνός εν αιθρία» και πως πλέον η ανασύνταξη της κυβέρνησης επιταχύνεται. Άλλωστε, ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αποκαλύψει από την περασμένη Πέμπτη πως είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν την είχε κάνει αποδεκτή, υπογραμμίζοντας πως μέχρι να παρέλθει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν έπρεπε να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις. «Την ώρα της μάχης κανείς δεν αποχωρεί. Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, o πρωθυπουργός είχε ζητήσει από το Νίκο Τόσκα να συζητήσουν εκ νέου το ζήτημα, όταν θα είχε λήξει η «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στην Ανατολική Αττική. Κάτι το οποίο συνέβη κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε τελικά τη νέα παραίτηση του Νίκου Τόσκα. Η αποδοχή της δεύτερης παραίτησης, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, έχει να κάνει με τις θέσεις του κ. Τόσκα στη πρώτη συνέντευξη μετά τη τραγωδία, με την παρουσία και των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου. Σε αυτήν ο κ. Τόσκας, αναφερόμενος στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και υψώνοντας «ασπίδα» για τις ηγεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, δήλωσε πως δεν μπορεί να εντοπίσει ευθύνες ή κάποιο σοβαρό επιχειρησιακό λάθος.
Όμως οι δηλώσεις του Αλ.Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο σχεδόν ένα 24ωρο αργότερα ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά ο ίδιος την πολιτική ευθύνη, πράττοντας, όπως υπογράμμισε, το αυτονόητο ως πρωθυπουργός και κάλεσε τους υπουργούς του να πράξουν και αυτοί το ίδιο, ως κυβέρνηση της χώρας. «Δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε, όπως δεν το κάναμε πριν, όταν φορτωθήκαμε τα λάθη και τις ευθύνες άλλων. Σήμερα εμείς κυβερνάμε και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη και τις πρακτικές του παρελθόντος. Κυβερνάμε μια χώρα που χτίστηκε αυθαίρετα και έχουμε την ευθύνη όσο τα αυθαίρετα δεν γκρεμίζονται, όσο αφήνουμε τις στρεβλώσεις», είπε. Συνεχίζοντας, και αφού πρώτα υπερασπίστηκε τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς από τους «κριτές και τους πολέμαρχους του καναπέ», υπογράμμισε πως «όταν η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και μια προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων».
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο είχε ξεκαθαρά μηνύματα προς όλες τις πλευρές, μεταξύ άλλων και προς τα μέλη της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό πως την Πέμπτη, μία ημέρα πριν την παραίτηση Τοσκα, κυβερνητικός στέλεχος που έχει γνώση του κλίματος και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε στο Tvxs.gr: «Είμαστε πιο κοντά στη δήλωση Σκουρλέτη ότι “είναι παράλογο να λέμε πως όλα έγιναν καλά” παρά στη θέση Τόσκα πως “δεν υπήρξαν μεγάλα λάθη”» . Την ίδια ημέρα η «Κίνηση Πράττω» (στην οποία ανήκουν ο Νίκος Κοτζιάς και οι Νίκος Τόσκας και Γιάννης Καπάκης, γγ Πολιτικής Προστασίας) εξέδωσε ανακοίνωση μέσω τη οποίας ανέλαβε την Πολιτική Ευθύνη ως «συγκυβερνώσα Κίνηση». «Ο επιμερισμός της Πολιτικής Ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να το ασκήσει» τονίζεται με νόημα στην ανακοίνωση, η οποία επίσης αναφέρει: «Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, χρησιμοποιούσε για να μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε».
Η αναφορά για το δικαίωμα του πρωθυπουργού στον «άμεσο επιμερισμό της Πολιτικής Ευθύνης» εξελήφθη ως προάγγελος παραιτήσεων και η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ Τόσκας δεν συμμετείχε ούτε στη συζήτηση, αλλά ούτε και στη σύνταξη της ανακοίνωσης, την Παρασκευή κατέθεσε εκ νέου την παραίτησή του δηλώνοντας πως «η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή».
Είναι δεδομένο πως η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του κ. Τόσκα από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο, που αναπόφευκτα επιταχύνει τον ανασχηματισμό, τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου σχεδίαζε αρχικά να ανακοινώσει πριν από τη ΔΕΘ. Τώρα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανακοινώσεις αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί και νωρίτερα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι επόμενες κυβερνητικές κινήσεις θα αφορούν σίγουρα την ριζική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τις επιχειρήσεις κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >