Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση που υπέβαλε για δεύτερη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, δέκα ημέρες μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Ads

Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που είχε ο Νίκος Τόσκας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Προστασίας του Πολίτη με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, χωρίς ορκωμοσία νέου αναπληρωτή υπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Νίκος Τόσκας ώστε να υποβάλει την παραίτησή του. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε καταθέσει την παραίτησή του και λίγες ώρες μετά τη φονική πυρκαγιά, ωστόσο ο πρωθυπουργός του είχε ζητήσει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να παρέλθει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Την ώρα της μάχης κανείς δεν αποχωρεί. Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός. 

Ο Νίκος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως έκανε δεκτή την παραίτηση με την παρακάτω δήλωση: 

 Η δήλωση παραίτησης του Νίκου Τόσκα:  

«Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα. Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή.

» Προσπάθησα σε όλη μου τη ζωή να προσφέρω στην υπεράσπιση και στην προστασία αυτού του τόπου και των πολιτών. Ευχαριστώ όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι πάσχισαν με όλες τις δυνάμεις τους να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν. Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και ιδιαίτερα εκείνους που παρέμειναν δίπλα μου στα δύσκολα».

Προμήνυμα παραίτησης

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη σε ανακοίνωση της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», στην οποία ανήκουν ο παραιτηθείς αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, αναφερόταν: 

«Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ αναλαμβάνει την Πολιτική Ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση. Ο επιμερισμός της Πολιτικής Ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να το ασκήσει. Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων,  δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που «διάβαζαν» την ανακοίνωση αυτή και ως επιβεβαίωση ότι τα δύο στελέχη του ΠΡΑΤΤΩ έθεταν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του πρωθυπουργού.