Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 28 θα καλέσουν την Κομισιόν και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι να προχωρήσουν άμεσα στην επεξεργασία και τη νομική τεκμηρίωση συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ads

Η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη, περιγράφεται στο χθεσινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, και σηματοδοτεί την πρώτη φορά στα χρονικά που η Ευρώπη, πέραν των ρητορικών διακηρύξεων, απαντά με πράξεις και συγκεκριμένες κυρώσεις στην τουρκική παραβατικότητα. Σύμφωνα δε με διπλωματικούς κύκλους οι πιθανές κυρώσεις που ήδη έχουν μπει στο τραπέζι περιλαμβάνουν διακοπή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, διακοπή της θεώρησης των διαβατηρίων αλλά και πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση.

Πρόκειται για μια γκάμα κυρώσεων που μπορεί μεν να απέχει από το αίτημα της Λευκωσίας για ένα σκληρό οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο αντίστοιχο με εκείνο που η ΕΕ επέβαλε στην Ρωσία, θέτει όμως – επίσης για πρώτη φορά – την Τουρκία σε επίσημο καθεστώς υπόλογου και, υπό τιμωρία, διεθνούς παραβάτη.

Με αυτό το δεδομένο, η πρώτη απάντηση της Άγκυρας ήταν αναμενόμενη – μια ακόμη πράξη στον συνήθη «εικονικό πόλεμο»: Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αύριο, ημέρα διεξαγωγής της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, δεσμεύει με NAVTEX την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για άσκηση με πραγματικά πυρά. Η σημειολογία και το… υπονοούμενο προς την Αθήνα είναι σαφές – όπως σαφές όμως είναι και το μήνυμα που έχει λάβει, στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, η Τουρκία «να μην διανοηθεί καν να τρυπήσει» στην περιοχή του Καστελόριζου και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ads

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ψευδοκράτους ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ανοίξει για… εποικισμό την Αμμόχωστο – δηλαδή, αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα για την προσάρτηση της Αμμοχώστου που παραμένει κλειστή από το 1974, τελεί υπό την πλήρη προστασία και δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών, και με βάση σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ δεν μπορεί να εποικιστεί παρά μόνον από τους εκδιωχθέντες κατοίκους της. Και μόνον ο διπλωματικός και ιστορικός μαξιμαλισμός του εγχειρήματος καταδεικνύει την άσφαιρη δυναμική του. Εξ ου και, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Λευκωσία, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν χθες το βράδυ για ένα ακόμη τουρκικό «πυροτέχνημα».

Εκείνο ωστόσο που δεν ήταν «πυροτέχνημα» και για πολλούς, εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, δεν ήταν καν αναμενόμενο, είναι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αποτελεί και την επίσημη απάντηση Τσαβούσογλου στην απόφαση της ΕΕ για μέτρα κατά της Άγκυρας. Είναι μια ανακοίνωση που σε πρώτη ανάγνωση διατηρεί την επιθετική ρητορική των απειλών – σε δεύτερο επίπεδο όμως συνιστά ομολογία αδυναμίας (εάν όχι ήττας) και αφήνει ανοιχτούς διαύλους υπαναχώρησης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του «μεγάλο λάθος της ΕΕ» την απόφαση ένταξης της Κύπρου του 2004, και προσθέτει ότι τώρα, η Ευρώπη «συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει σε αποφάσεις υπό ένα τελείως ελληνικό πρίσμα», αναφέρει και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το επιχείρημα της Ένωσης αλληλεγγύης, ενεργεί ως δικαστήριο σε διμερείς διαφωνίες για την κυριαρχία και δίνει μεροληπτικές ερμηνείες σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ μέρος διμερών ζητημάτων στο παρελθόν, αναφορικά με την θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της».

Εν ολίγοις, η Τουρκία διά χειρός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνει και αναγνωρίζει την πλήρη επικράτηση ενός εκ των βασικών δογμάτων της ελληνικής διπλωματίας: Ομολογεί ότι η Ε.Ε. θεωρεί ευρωπαϊκό και όχι διμερές ζήτημα τον σεβασμό του δικαίου της θάλασσας και το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο, δηλώνει ότι η Ευρώπη ακολουθεί… ελληνική πολιτική γραμμή, και δικαιώνει πλήρως την επιλογή της Ελλάδας να αναδείξει σε κορυφαία στρατηγική της επιλογή την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται προφανώς για μια σημαντική νίκη της ελληνικής διπλωματίας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Κι αυτή η νίκη μάλλον θα πρέπει να αξιολογηθεί ψύχραιμα, και σε βάθος, και από την εγχώρια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία μόλις προ τριών ημερών έσπευδε να καταγγείλει προεκλογική «δραματοποίηση» των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση…