Να απέχουν από τις σχολικές εκδρομές, στις οποίες συμμετέχουν ως συνοδοί, απειλούν οι καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των κονδυλίων που αφορούν στις μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Ads

Με υπόμνημά της προς την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου η ΟΛΜΕ εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι αμφισβητούνται νομικά κατοχυρωμένες κατακτήσεις των εκπαιδευτικών. «Απαιτούμε να σταματήσει τώρα αυτή η πρακτική, αλλιώς τις ευθύνες για τη μη μετακίνηση των συναδέλφων για συμπλήρωση ωραρίου, πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών κ.ά. αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας» αναφέρει η Ομοσπονδία των καθηγητών.

Μάλιστα η ΟΛΜΕ κατήγγειλε ότι ορισμένοι προϊστάμενοι εκπαίδευσης ζητούν από συναδέλφους να παραιτηθούν από την ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση, με υπεύθυνες δηλώσεις.

Παράλληλα, με απόφαση του Αρείου Πάγου αναγνωρίζεται ότι αυξημένη ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών στις σχολικές εκδρομές δεν έχουν μόνον οι συνοδοί καθηγητές τους, αλλά και οι υπεύθυνοι των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την εκδρομή (λεωφορείο, πλοίο, τρένο, αεροπλάνο) και οι οποίοι σε περίπτωση ατυχήματος οφείλουν αποζημίωση για κάθε παράλειψη ή αμέλειά τους.

Ads

Σχεδόν 12 χρόνια μετά τον σοβαρό τραυματισμό 15χρονου τότε μαθητή κατά την επιβίβασή του σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά για τη σχολική εκδρομή 400 μαθητών στην Αίγινα, ο Αρειος Πάγος αναγνώρισε αμετάκλητα την ευθύνη που είχαν ο πλοίαρχος και ο ναύκληρος, επιδικάζοντας σε βάρος τους αποζημίωση 20.242 ευρώ στον καθέναν.