Με κορoνοϊό εξακολουθεί να νοσεί ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο twitter.

Ads

Επιπλέον, ανέδειξε παράλληλα και το προβληματικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ο οποίος μείωσε τις μέρες καραντίνας από 10 σε 5.

Ειδικότερα, όσοι δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματά τους, εκτός του πυρετού, ελαττώνονται, μετά την 5η μέρα μπορούν να διακόψουν την απομόνωση, ενώ υποχρεούνται να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ωστόσο, σημείωσε: «Ύστερα από 5 μέρες νόσησης, με βάση τον ΕΟΔΥ, θα μπορούσα να πάω σήμερα στη Βουλή και να κολλήσω συναδέλφους, αφού το τεστ μου βγαίνει ακόμα θετικό.

Ads

Εγώ δε θα το κάνω, αλλά πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…».

Τι έδειξε η έρευνα Βρετανών επιστημόνων

Μολυσματικός παραμένει ένας στους επτά ανθρώπους και μετά την πέμπτη ημέρα της καραντίνας, ακόμα και αν το τελευταίο τεστ βγήκε αρνητικό, σύμφωνα με νέα δεδομένα που δημοσίευσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα έρευνας της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), το ποσοστό των ανθρώπων που εκτιμάται ότι παραμένουν μολυσματικoί την πέμπτη ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή το θετικό τεστ που είχαν κάνει, ανέρχεται σε 31%, έναντι ποσοστού 16% που ισχύει για όσους άφησαν την καραντίνα την 7η ημέρα.

Έτσι, οι νέες εκτιμήσεις της UKHSA, υποδεικνύουν ότι το ποσοστό μπορεί να παραμείνει υψηλό ακόμη και μετά την 5μερη καραντίνα καθιστώντας την εξαιρετικά επισφαλές σαν μέτρο.

Μια άλλη ιαπωνική μελέτη επίσης, έχει υποδείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό όσων έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον παραμένει μολυσματικό σε πέντε ημέρες. Πάντως, επιστήμονες του London School of Hygiene and Tropical Medicine διαπίστωσαν ότι «ο αριθμός των επικίνδυνων ημερών για την κοινότητα μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν» απαιτώντας τουλάχιστον δύο διαδοχικές ημέρες αρνητικών τεστ, «ανεξάρτητα από τον αριθμό των ημερών καραντίνας».

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας
 
Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, στην οποία αναφέρει: «Με αφορμή την ανάρτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνουμε ότι: Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά.

Είναι απολύτως σαφές, όσον αφορά στις οδηγίες για τη λήξη της καραντίνας, ότι ύστερα από 5 ημέρες ήπιας νόσου και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους με βασική προϋπόθεση να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Προφανώς τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα».