Μολυσματικός παραμένει ο ένας στους επτά ανθρώπους και μετά την πέμπτη ημέρα της καραντίνας, ακόμα και αν το τελευταίο τεστ βγήκε αρνητικό, σύμφωνα με νέα δεδομένα που δημοσιεύουν Βρετανοί επιστήμονες. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο την καραντίνα πέντε ημερών για τη χώρα μας.

Ads

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα έρευνας της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), το ποσοστό των ανθρώπων που εκτιμάται ότι παραμένουν μολυσματικoί την πέμτη ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή το θετικό τεστ που είχαν κάνει, ανέρχεται σε 31% έναντι ποσοστού 16% που ισχύει για όσους άφησαν την καραντίνα την 7η ημέρα. Έτσι, οι νέες εκτιμήσεις της UKHSA, υποδεικνύουν ότι το ποσοστό μπορεί να παραμείνει υψηλό ακόμη και μετά την 5μερη καραντίνα καθιστώντας τη εξαιρετικά επισφαλές σαν μέτρο με τέτοιο χρονικό ορίζοντα.

Μια άλλη ιαπωνική μελέτη επίσης, έχει υποδείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό όσων έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον παραμένει μολυσματικό σε πέντε ημέρες. Πάντως, επιστήμονες του London School of Hygiene and Tropical Medicine διαπίστωσαν ότι «ο αριθμός των επικίνδυνων ημερών για την κοινότητα μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν» απαιτώντας τουλάχιστον δύο διαδοχικές ημέρες αρνητικών τεστ, «ανεξάρτητα από τον αριθμό των ημερών καραντίνας».

«Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα χειρότερο»

Ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Warwick, δήλωσε στον Guardian: «Όπως μαρτυρούν τα δεδομένα του UKHSA, η μείωση της περιόδου απομόνωσης σε πέντε ημέρες διατρέχει τον κίνδυνο να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο άτομα με υψηλή μόλυνση και θα μπορούσε να εισαχθεί μόνο με αυστηρή επιβολή των πλευρικών δοκιμή ροής», είπε. «Αυτό εγείρει μια ανησυχία σχετικά με τη συμμόρφωση των ανθρώπων που θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του τεστ και απαιτεί άφθονα τεστ».

Ads

Ομοίως, η Deborah Dunn-Walters, καθηγήτρια ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, είπε ότι «το κοινό θα πρέπει να ενημερωθεί ξεκάθαρα» για τους κινδύνους που συνεπάγεται η έγκαιρη έξοδος από την απομόνωση. «Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα χειρότερο από τους ανθρώπους να επισκέπτονται τους ευάλωτους συγγενείς τους νομίζοντας ότι είναι ασφαλείς ενώ δεν είναι», είπε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η καραντίνα ανέρχεται στις 7 ημέρες από την οποία θα μπορεί κανείς να εξέλθει υπό την προϋπόθεση ότι είχε δύο αρνητικά τεστ το τελευταίο 24ωρο δίχως, επίσης, να έχει παρουσιάσει πυρετό. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του χρόνου καραντίνας σε πέντε ημέρες, εάν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι προς το παρόν υπάρχουν λίγα δεδομένα για να υποστηρίξουν την κίνηση. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα επιστήμονες, όμως η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, έχουν υποστηρίξει ότι δεν αρκεί η πενθήμερη καραντίνα και έτσι έιναι αδύνατον να επιστρέψει κάποιος στη δουλειά του.