Οι ψηφισμένες μειώσεις των συντάξεων αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση θα αποτελέσουν από τον Σεπτέμβριο το νέο πεδίο αναμέτρησης του ΔΝΤ όχι μόνον με την Αθήνα αλλά – κυρίως – με τις Βρυξέλλες. Τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά εκτοξεύτηκαν ήδη, με την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου που διατυπώνει αμφιβολίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και την ευθεία, αιχμηρή απάντηση της Κομισιόν που υπενθύμισε ότι το Ταμείο υπήρξε πάντοτε «απαισιόδοξο» στις προβλέψεις του.

Ads

Τα δε πεδία της αναμέτρησης αυτής προσδιορίστηκαν ήδη από το ίδιο το Ταμείο, με τις προειδοποιήσεις που διατύπωσε στην έκθεσή του για την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων – με πρώτη την περικοπή των συντάξεων, και τις καθαρές ενστάσεις που εξέφρασε για την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. 

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Αθήνα βρίσκει σταθερά το τελευταίο «ευήκοα ώτα» στις Βρυξέλλες και θετικό έδαφος στην προοπτική «παγώματος» των ψηφισμένων αυξήσεων στις συντάξεις, ενώ θεωρείται ήδη δεδομένη τόσο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι στοιχεία της έκθεσης του Ταμείου αποτελούν την πρώτη απάντηση ακριβώς σ’ αυτό το θετικό έδαφος – μια απάντηση, δια της οποίας το ΔΝΤ επιχειρεί αφενός να υπενθυμίσει στην Ευρώπη ότι παραμένει «παρόν» στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και από το… «πίσω κάθισμα», και αφετέρου να αφυπνίσει τους σκληρούς συμμάχους του στο Βερολίνο ενώπιον ενδεχόμενης ελαστικότητας της Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τα μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες εμπεριέχουν σαφή ενόχληση για την στάση του Ταμείου, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία – ήτοι μόλις δύο εβδομάδες πλέον πριν από την επίσημη λήξη του Μνημονίου και την ώρα που ξεπεράστηκε και το τελευταίο τεχνικό εμπόδιο με την έγκριση της εκταμίευσης της υπερδόσης από την γερμανική Βουλή.

Ads

Μετά την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου και το «πράσινο φως» από τον ESM, η Κομισιόν υπέγραψε σήμερα και το συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding) και η εκταμίευση της δόσης των 15 δις ευρώ είναι θέμα ημερών.

Ωστόσο, η «σφήνα» του ΔΝΤ άφησε ήδη το αποτύπωμά της στις αγορές, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να υπερβαίνει το όριο του 4% μετά από σχεδόν ένα μήνα. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 4,04%, ενώ χθες βρισκόταν στο επίπεδο του 3,98%. Στην άνοδο αυτή συνέβαλε σημαντικά και η γενικότερη ανησυχία στις αγορές για τις νέες απειλές εμπορικού πολέμου της Ουάσιγκτον κατά της Κίνας η οποία επηρέασε συνολικά αρνητικά τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειες, ειδικά όμως σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τίτλους η πίεση ήταν υψηλότερη λόγω και της έκθεσης του Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από κυβερνητικά στελέχη διαμηνύεται ότι ο ισχύων σχεδιασμός δεν αλλάζει και πως ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ θα εξαγγείλει και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρ’ ότι το ΔΝΤ ζητά «συνετή πολιτική» και διατήρηση της «εργασιακής ευελιξίας» επικαλούμενο για μια ακόμη φορά την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σταθερή παραμένει και η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου, εδώ όμως εκκρεμεί η τελική διαχείριση. Ο πρώτος στόχος παραμένει να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα δυναμίτιζαν το κλίμα με τους θεσμούς, τα πάντα ωστόσο θα αρχίσουν να αποσαφηνίζονται μετά την 20η Αυγούστου και, πιθανώς, μετά και την ΔΕΘ.