Από την Πειραιώς προβάλλονται ως υποψηφιότητες της αμφίπλευρης διεύρυνσης – διεύρυνσης προς τα δεξιά και προς την κεντροαριστερά. Θα μπορούσε να ήταν κι έτσι,  εάν το αντίβαρο της καθηγήτριας Τόνιας Μοροπούλου, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, δεν ήταν ο Μπογδάνος, ο Παπαδημητρίου κι ο Ψαριανός. Εάν, δηλαδή, η ΝΔ δεν ακύρωνε από μόνη της όχι μόνον την κριτική της στο λεγόμενο «ύφος Πολάκη», αλλά και τις διακηρύξεις του αρχηγού της περί «μετριοπάθειας» και κεντροδεξιού και «ενωτικού» προφίλ.

Ads

Στην πραγματικότητα οι νέες υποψηφιότητες βουλευτών που ανακοίνωσε χθες η Νέα Δημοκρατία – με την προσθήκη και εκείνης του Γρηγόρη Ψαριανού που είχε προηγηθεί – απλώς επικυρώνουν εκείνο που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως τις εκλογές: Την «μπογδανοποίηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ορμητική πορεία της όχι μόνον προς την σκληρή δεξιά αλλά και σε ένα πολιτικό μοντέλο απόλυτου διχασμού και ρεβανσισμού.

Μεταξύ των οκτώ νέων υποψηφίων που ανακοινώθηκαν, η περίπτωση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου είναι η πλέον ενδεικτική. Είναι ο δημοσιογράφος που θα έπρεπε ίσως να είχε καταθέσει την δημοσιογραφική του ταυτότητα μετά την συνέντευξη απενοχοποίησης του Μιχαλολιάκου στην τηλεόραση του Σκάι, είναι ο ίδιος που προσυπέγραφε την… κατεδάφιση της ΕΡΤ με τανκ, κι είναι επίσης εκείνος που δεν τον άντεξε ούτε ο ίδιος ο Σκάι, και τον απέλυσε, όταν υπέδειξε από την εκπομπή του τον πρωθυπουργό ως συναυτουργό στην επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου.

Το τελευταίο του πολιτικό έπος ήταν το θέμα της ΕΡΤ. Χρήστης του twitter, με χρυσαυγίτικο account, είχε ποστάρει φωτογραφία της ΕΡΤ γράφοντας: «Αυτά περιμένουμε 4 χρόνια. Ένα τανκς από έξω και να γυρίσουμε την σκηνή Ηλία ρίχτο»: Τότε, ο Μπογδάνος απάντησε μέσω του δικού του λογαριασμού «Ψηφίστε σωστά και το ‘χουμε!».

Ads

Μετά την θύελλα που προκλήθηκε η τότε εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είχε δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια του κόμματος διότι «στην ΝΔ δεν είναι αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές» – ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε απαντήσει από την ραδιοφωνική του εκπομπή ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό». Προφανώς, η… ουρά της αχλάδας ήταν ο αέρας της διαφοράς των 9,5 μονάδων που έδωσαν στην ΝΔ οι ευρωεκλογές, απελευθερώνοντάς την από κάθε μάσκα μετριοπάθειας. Και το πολιτικό «πουλέν» του Αδωνι Γεωργιάδη πλέον επιβραβεύεται με μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας, ενώ στα ψηφοδέλτια της ΝΔ τον ακολουθεί και ο παλιός συνάδελφός του από τον Σκάι Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Είναι ο γνωστός Μπάμπης Παπαδημητρίου της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» και του «κράτα γερά ΔΝΤ». «Γιατί όχι μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να μη την δεχθούμε να υποστηρίξει – όπως συνέβη στη Νορβηγία- μια συντηρητική συμμαχία; Αρα έχουμε μπροστά να ξάσουμε πολύ μαλλί», διακήρυττε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, πάντοτε από την… αγωνιστική συχνότητα του Σκάι το 2013.

Κι από την ίδια συχνότητα, βεβαίως, καλούσε αργότερα το ΔΝΤ σε αντίσταση κατά της ελληνικής κυβέρνησης: «Μεταξύ μας, ελπίζω, για το καλό όλων, το Ταμείο να κρατήσει αρκετά γερά, να μην υποχωρήσει», έλεγε ο νυν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.

Για την ιστορία, με τις δύο νέες αυτές προσθήκες τα ψηφοδέλτια της ΝΔ έχουν πλέον ως υποψηφίους συνολικά 17 δημοσιογράφους – ανάμεσά τους και τους Γιάννη Λοβέρδο και Δημήτρη Μαρκόπουλο που, μέχρι χθες ακόμη, ολοφύρονταν στα τηλεπαράθυρα για τον «όλεθρο» που έχει κομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ο αριθμός όσο και τα πρόσωπα εν προκειμένω, μπορεί και να είναι ενδεικτικά για τον πραγματικό ρόλο που έπαιξε την τελευταία τετραετία το μιντιακό σύστημα.