Στην σκιά του νέου τραγικού συμβάντος στο Φαρμακονήσι, όπου μια κατά πως φαίνεται επιχείρηση επαναπροώθησης απέτυχε προκαλώντας τον πνιγμό μεταναστών, συνεδριάζει σήμερα στο Ζάππειο, το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Στην ατζέντα του Συμβουλίου είναι το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της μετανάστευσης και η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ads

Σε ό,τι αφορά την πολιτική νόμιμης μετανάστευσης, θα συζητηθούν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επέκταση της οδηγίας για τις ενδο-επιχειρησιακές μεταθέσεις και η αναθεώρηση της οδηγίας για τη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών για σπουδές και επιστημονική έρευνα στην ΕΕ.

Όσον αφορά την οδηγία για τις ενδο-επιχειρησιακές μεταθέσεις υπηκόων τρίτων χωρών σε κράτη-μέλη της ΕΕ, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισι χρόνο και οι διαφωνίες μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου εστιάζονται στο θέμα των δικαιωμάτων (κυρίως επιδόματα) που θα έχουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται εντός των συνόρων της ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους γηγενείς. Το Συμβούλιο επιδιώκει τα δικαιώματα να είναι αντίστοιχα με αυτά τα οποία είχαν οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της Οδηγίας 96/71/ΕΚ που δεν αντιστοιχούσαν στα δικαιώματα των γηγενών εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει βρεθεί μπροστά στον πρώτο σκόπελο του νέου Μεγάλου Συνασπισμού, αναφορικά με το ζήτημα των “τουριστών επιδομάτων”

Αναφορικά με την οδηγία για τη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών για σπουδές και επιστημονική έρευνα, η αρχική οδηγία επεκτείνεται σε δυο νέες κατηγορίες, αυτή των «έμμισθων ασκούμενων» και «των εσωτερικά άμισθων βοηθών», ενώ μέχρι τώρα αφορούσε κυρίως τους κατόχους της λεγόμενης «μπλε κάρτας» (εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό που εισέρχεται για εργασία και διαμονή στην ΕΕ). Οι διαφωνίες γύρω από την πρόταση τοποθετούνται στην νομοθέτηση ή μη της δυνατότητας των κρατών-μελών να επιβάλλουν ποσοστώσεις ή όγκους εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών για εργασία. Επιπλέον, νέο στοιχείο αποτελεί η δυνατότητα αναζήτησης απασχόλησης ή επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον ερευνητή ή τον σπουδαστή μετά την ολοκλήρωση του σκοπού διαμονής του, με αυτόματη ή μη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Ads

Στο Συμβούλιο, επίσης, θα συζητηθεί η υιοθέτηση πολιτικών για την κοινωνική συνοχή των κρατών-μελών και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Βασικοί άξονες είναι η εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής από τους υπηκόους τρίτων χωρών, η ενημέρωση των πολιτών στα κράτη προέλευσης για τις δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης και τους κινδύνους της παράνομης εισόδου στην ΕΕ, η καταπολέμηση αρνητικών στερεοτύπων (μηνυμάτων και πολιτικών που επιτείνουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία).

H ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να στρέψει την συζήτηση στο ζήτημα της δίκαιης κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών-μελών. Θα δώσει έμφαση στην ύπαρξη ειδικού άρθρου για την αλληλεγγύη στη Συνθήκη της Λισσαβόνας και στη δυνατότητα επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε κράτη-μέλη  που δεν φέρουν το βάρος των κρατών-μελών του Νότου. Η κατανομή των βαρών βέβαια είναι μια θέση στην οποία πάγια αντιτίθενται οι χώρες του Βορρά. Σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η Ελλάδα θα επιδιώξει η μετανάστευση να αποτελέσει βασική πολιτική κατεύθυνση σε όλα τα χρηματοδοτικά πακέτα προς τρίτα κράτη, ώστε αυτά να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές.