«Μόνο το 10% των Βουλγάρων και των Ρουμάνων ζει από κοινωνικά βοηθήματα», σύμφωνα με τον Χέρμπερτ Μπρίκερ, ερευνητή στο Ινστιτούτο Μελετών Αγοράς Εργασίας και Απασχόλησης. Σημειώνεται ότι φέτος μετά από χρόνια οι πύλες της Ευρώπης άνοιξαν για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους εργαζόμενους, ώστε να μετακινούνται και να εργάζονται ελεύθερα σε όποια ευρωπαϊκή χώρα θέλουν. Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει έντονες τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Γερμανία, όπου η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, που συμμετέχει στην κυβέρνηση αντιδρά λέγοντας ότι δεν αντέχει η Γερμανία τους «τουρίστες επιδομάτων».

Ads

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσίας Εργασίας αντιμετωπίζει μάλλον ψύχραιμα τη δημόσια συζήτηση για τη μετανάστευση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη Βρετανία και τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Εξετάζει την «πιο κλειστή Ευρώπη» η Μέρκελ

«Μόνο το 10% των Βουλγάρων και των Ρουμάνων μεταναστών ζουν στη Γερμανία από κοινωνικά βοηθήματα. Το ποσοστό αυτό είναι λίγο υψηλότερο από το μέσο όρο. Ωστόσο, είναι σημαντική η συμβολή τους στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Το κοινωνικό κράτος κερδίζει από αυτούς. Το ποσοστό των Βουλγάρων και Ρουμάνων που ζουν στους προβληματικούς δήμους κυμαίνεται στο 10-20%. Και πολύ λίγοι από αυτούς είναι δέκτες κοινωνικών βοηθημάτων», επισημαίνει ο Χέρμπερτ Μπρίκερ.

Ads

«Χρειαζόμαστε τη μετανάστευση, καθώς σε πολλούς κλάδους λείπουν εξειδικευμένα εργατικά χέρια και το δημογραφικό πρόβλημα είναι μεγάλο», τονίζει και ο Γκέρχαρντ Μποςκαθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Έσσεν-Ντούισμπουργκ.

Σύμφωνα με την DW, περίπου 150 χιλιάδες Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάζονται σήμερα στη Γερμανία. Το ποσοστό των ανέργων σε αυτήν τη μεταναστευτική ομάδα είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των μεταναστών γενικά.

Οι περισσότεροι μετανάστες από τις δύο αυτές χώρες απασχολούνται στην περίθαλψη ηλικιωμένων, σε αγροτικές εργασίες, στη γαστρονομία και σε εποχικές εργασίες.

Η ελεύθερη διακίνηση που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου για αυτούς θα βελτιώσει τους όρους ενσωμάτωσής τους στη γερμανική κοινωνία. Αυτό υποστηρίζει ο Χάινριχ Αλτ, αρμόδιος για θέματα κοινωνικών επιδομάτων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας.

Ωστόσο και ο Χάινριχ Αλτ παραδέχεται ότι σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών από τη Βουλγαρία και την Ρουμανία. «Εκεί σημειώνονται προβλήματα που δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι δήμοι μόνοι τους», τονίζει.