Η καθυστέρηση από την πλευρά της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να αδειοδοτήσει τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών (ΕΔΕΜ) φέρνει τον κίνδυνο δημιουργίας μίας νέας ΑΕΠΙ πιο κοντά από ποτέ. Με δημοσίευμα της η εφημερίδα Αυγή, αποκάλυψε πριν λίγες μέρες, πως η υπουργός εξουσιοδότησε την IP HUB Α.Ε, να λειτουργήσει ως νέα ΑΟΔ (Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης).

Ads

Να θυμίσουμε πως ως ΑΟΔ λειτουργούσε και η «αμαρτωλή» ΑΕΠΙ, που κατέρρευσε υπό τον κρότο του μεγάλου σκανδάλου για τα υπέρογκα ποσά με τα οποία αμειβόταν η οικογένεια Ξανθόπουλου, την ώρα που στη μισθοδοσία των δημιουργών δεν υπήρχε ίχνος διαφάνειας. «Μας ξαναγυρνούν σε εποχές αποικιοκρατίας του δικαιώματος» λένε δημιουργοί.

Σε δημοσίευμα της Αυγής αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Η έδρα της ΑΟΔ εμφανίζεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 62, στην ίδια διεύθυνση που δραστηριοποιείται και η εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών του Κωνσταντίνου Νανόπουλου. Ο Κ. Νανόπουλος και η εταιρεία του στο παρελθόν είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, το 2012 είχε προκύψει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, καθώς, ενώ ο ίδιος διατηρούσε τη συγκεκριμένη εταιρεία λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και διεκπεραίωσης υποθέσεών τους με την εφορία, ο πατέρας του Αντώνης ήταν γενικός διευθυντής Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και εκ της θέσεώς του είχε πρόσβαση σε απόρρητα φορολογικά στοιχεία πολιτών και επιχειρήσεων, αξιολογούσε και αποφάσιζε για ενέργειες του ελεγκτικού μηχανισμού. Στο καταστατικό της συγκεκριμένης ΑΟΔ εμφανίζεται μετοχικό κεφάλαιο 26.000 ευρώ. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην παρουσιάσει όλη την υπόθεση ως μια επενδυτική δραστηριότητα»

Η είδηση, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μήνες συζητιέται στον χώρο των δημιουργών το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας ΑΕΠΙ. Μάλιστα ακούστηκαν κατά καιρούς διάφορα ονόματα όπως δύο ιδιοκτητών ομάδων, μίας μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας, ακόμα και του ίδιου του Ξανθόπουλου τον οποίο φήμες ήθελαν να ξανά μπαίνει στο παιχνίδι, από μια άλλη πόρτα.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπoρτάζ του Τvxs.gr, ο άνθρωπος που φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τη νέα εταιρεία συνδέεται με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη. Συγκεκριμένα ο κύριος Νανόπουλος είναι στενός συνεργάτης του επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της 24 Media και συνιδιοκτήτη της Stoiximan.gr. Γεγονός που μάλλον επιβεβαιώνει και τις φήμες που κυκλοφορούν εδώ και έναν μήνα στον χώρο των δημιουργών, ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας στοχεύει να μπει δυναμικά στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. 

Δημιουργοί: Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δεν θα περάσουν!

Οι δημιουργοί έχουν εξηγήσει πολλάκις γιατί δεν επιθυμούν νέα ΑΟΔ. Πέρα από την πικρή εμπειρία της ΑΕΠΙ, η Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης είναι κερδοσκοπική και δεν ανήκει στα μέλη της, ενώ  ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πρέπει ή να ανήκει στα μέλη του ή να είναι μη κερδοσκοπικός. Επίσης με το νέο τροποποιημένο καταστατικό της CISAC (Διεθνής Ένωση Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης) δεν μπορεί να είναι μέλος της καμία ΑΟΔ πλέον. Οι ΑΟΔ μπορούν να πληρώσουν αδρά για να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της, αλλά δεν μετέχουν στις διαδικασίες.

Επίσης, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, δεν υπάρχει καμία ΑΟΔ, υπάρχουν μόνο Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης. Απ’ ότι φαίνεται, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που επιμένει σε ένα μοντέλο που ευνοεί όχι τους δημιουργούς, αλλά τους επιχειρηματίες. Το 99% των χωρών του πλανήτη, έχουν έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που ανήκει στους δημιουργούς de facto μονοπώλειο, για μην εκμεταλλεύεται ο χρήστης το δίπολο προκειμένου να μην πληρώσει. Στο ελληνικό χάος σε λίγο θα έχουμε τρεις! Δεν θέλει πολύ προσπάθεια για να καταλάβει κανείς τι πρόκειται να συμβεί. Είναι πιθανό εκτός από τους δημιουργούς, χαμένος να βγει και ο επιχειρηματίας. Όσο για την υπουργό, δρομολογεί την κατάσταση στην αντίθετη πορεία από αυτήν που ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δημιουργοί από τη μεριά τους, των οποίων η ταλαιπωρία δεν έχει τέλος, έχουν θορυβηθεί, καθώς βλέπουν πως το σταθερό αίτημα τους για έναν δικό τους ΟΣΔ κατά τα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, εμποδίζεται από την κυβέρνηση. Γιατί παρά τις δεσμεύσεις της Λίνας Μενδώνη πως θα τους δώσει την άδεια, η καθυστέρηση της αδειοδότησης, τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους νέους μνηστήρες – επενδυτές του δικαιώματος, δηλαδή την ιδιωτική πρωτοβουλία από την οποία θέλουν να απαλλαγούν οι δημιουργοί μετά την περιπέτεια της ΑΕΠΙ.

Δεν είναι λίγοι οι δημιουργοί, που εξηγούν στο Τvxs.gr, πως ακόμα και η απόφαση της υπουργού να αναστείλει προσωρινά την άδεια του  Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, Αυτοδιαχείριση στην ουσία στρώνει επίσης το χαλί για τους νέους επενδυτές. «Από την ημέρα που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, τέθηκαν σε καταστολή όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να έρθουν οι νέοι σωτήρες» λένε χαρακτηριστικά, ενώ επιφυλάσσονται να μιλήσουν ονομαστικά μετά την απόφαση των συλλογικών τους οργάνων.

Στο μεταξύ, παραμένουν απλήρωτοι, καθώς ο νέος διευθυντής της ΕΥΕΔ (Έκτακτη Υπηρεσία Ειδικής Διαχείρισης) που τοποθέτησε η Λ. Μενδώνη, δεν έχει ακόμα διανείμει τα εισπραγμένα χρήματα και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα διανείμει, μέρος των εισπραχθέντων κι όχι το σύνολο.