Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το Tvxs.gr παρουσιάζει γεγονότα και πτυχές της ιστορίας από την κήρυξη του πολέμου μέσα από μαρτυρίες – ντοκουμέντα από ανθρώπους της εποχής που έχουν καταγραφεί στο ντοκιμαντέρα «Η Ελλάδα του Χίτλερ».

Ads

Μετά την κατάρευση του μετώπου στην ηπειρωτική Ελλάδα, η αντίσταση εναντίον της Γερμανικής εισβολής μεταφέρθηκε στο νησί της Κρήτης, όπου έχει μετακινηθεί μεγάλος μέρος της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος μαζί με δυνάμεις του ελληνικού στρατού και των συμμάχων. 

Όσοι δεν παραδόθηκαν καταφεύγουν στην Κρήτη

Με τα Γερμανικά στρατεύματα να πλησιάζουν την Αθήνα τα Βρετανικά και συμμαχικά τους στρατεύματα φεύγουν προς το νησί της Κρήτης αφού πρώτα καταστρέψουν τον οπλισμό τους και ανατινάξουν την Γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου. Τους ακολούθησαν και όσα από τα Ελληνικά στρατεύματα αρνήθηκαν να παραδοθούν. Στο νησί κατέφυγε και ο Βασιλιάς όπως και ο πρωθυπουργός Τσουδερός που είχε μόλις ορκιστεί. Ο ρόλος του νησιού στον έλεγχο της Μεσογείου ήταν γνωστός και στις 2 πλευρές και η μάχη για την κατάκτηση του αναμενόταν σκληρή.

Ads

Μιλούν οι : Θεόδωρος Καλλίνος, Θέμης Μαρίνος, Παρί Κάβου, Μιχάλης Κόκκινος, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Χρήστος Κουτσούγερας

Η Κρήτη βομβαρδίζεται

Πολύ σύντομα ο Κρητικός ουρανός θα μαυρίσει απο τα “Στούκας” (αεροσκάφη Junkers Ju 87 ή Stuka – Sturzkampfflugzeug) που με κάθετες εφορμήσεις θα επιτεθούν στο νησί. Δεκάδες βομβαρδιστικά ρίχνουν τις βόμβες τους στις πόλεις του νησίου προκαλόντας καταστροφές. Μετά τα “Στούκας” ακολούθησαν τα αεροπλάνα που μετέφεραν τους αλεξιπτωτιστές που άρχισαν να πέφτουν απο τον ουρανό με αλεξίπτωτο για να καταλάβουν το νησι.

Μιλούν οι : Παρί Κάβου, Θέμης Μαρίνος, Μιχάλης Κόκκινος, Θεόδωρος Καλλίνος

Οι μάχες

Παρά την σθεναρή αντίσταση στο έδαφος οι σενεχείς ρήψεις ενισχύσεων και οι βομβαρδισμοί απο τα Στούκας, φέρνουν τους αμυνόμενους σε δύσκολη θέση. Πολύ σύντομα οι μάχες εξελίσονται σε μάχες σώμα με σώμα με τους Κρητικούς να προχωρούν στην χρήση κάθε είδους όπλου ακόμα και γερωργικά εργαλεία. Υπολογίζεται οτι στην μάχη ρίχτηκαν 23 χιλίαδες καλά εκπαιδευμένους άντρες και χίλια αεροπλάνα. Απέναντι τους κουρασμένοι και κακοεξοπλισμένοι στρατιώτες παλεύυν για το αδύνατο

Μιλούν οι: Θεόδωρος Καλλίνος, Γιώργος Χριστοδουλάκης, Θέμης Μαρίνος

Κατάληψη Χανίων – Φυγή βασιλιά και πρωθυπουργού στη μέση ανατολή – Φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό

Σύντομα μετά την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας αεροδρομίου στο Μάλεμε οι Γερμανοί καταλαμβάνουν και την πόλη των Χανίων. Λόγω της κατάστασης στις 23 Μαίου ο Βασιλίας και ο πρωθυπουργός φεύγουν με πλοίο για την Μέση Ανατολή. Στις 31 Μαίου η Κρήτη και μαζί της ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται υπο Γερμανική κατοχή. Πολλοί απο τους Έλληνες που κυνηγιόντουσαν απο τους Γερμανούς καταφεύγουν μυστικά στο εξωτερικό.
Όσο αφορά τον Χίτλερ η μάχη της Κρήτης πέρα απο τις απώλειες που του προκάλεσε, του δηιούργησε και καθυστέρηση στο σχέδιο του για την επίθεση στην Σοβιετική Ένωση το σχέδιο Μπαρμπαρόσσα.

Μιλούν οι: Γιώργος Χριστοδουλάκης, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Ματούλα Νικολούδη, Θεόδωρος Καλλίνος

Εντολή εκτέλεσης όσων είχαν λάβει μέρος στον αγώνα

Οι Γερμανικές δυνάμεις δίνουν εντολή να εκτελεστούν όσοι πολίτες πήραν μέρος στις μάχες. Ασχέτος ηλικίας όλοι στήθηκαν στον τοίχο και εκτελέστηκαν απο τους κατακτητές. Ήταν μια πρόγευση απο τα μυριάδες εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Μιλάει ο: Μιχάλης Κόκκινος