Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει, κατά πληροφορίες, το δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με αυτές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας με τις αναστολές και το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία και να προβεί σε περικοπές. 

Ads

Το σχέδιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, προβλέπει ότι το δώρο θα υπολογιστεί με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό μισθό των εργαζομένων που βρέθηκαν ή παραμένουν σε αναστολή εργασίας. 

Ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με το ποσοστό που του αναλογεί για όσον καιρό οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και το υπόλοιπο θα το καταβάλει το κράτος, αλλά όχι ολόκληρο. Με ανάλογο τρόπο θα υπολογιστεί και το δώρο Χριστουγέννων και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία. 

Οι πληροφορίες έρχονται μετά την γνωστοποίηση του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας για απλήρωτες υπερωρίες με τις οποίες οι εργαζόμενοι θα αναπληρώναν τις ώρες που έλειψαν σε περίπτωση υποχρεωτικής καραντίνας. Στον εν λόγω σχεδιασμό, η κυβέρνηση έκανε μισό βήμα πίσω μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν. Ανάλογες αντιδράσεις βέβαια αναμένονται για το ζήτημα του «κουτσουρεμένου» δώρου. 

Ads

Για το θέμα αντέδρασε ήδη η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. «Φαίνεται ότι η αντεργατική εμμονή συνδυάζεται με περίσσευμα αλαζονείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Ο κ. Βρούτσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άνευ προηγούμενου αντεργατική ρύθμιση που προωθεί, οπισθοχωρεί μερικώς αλλά επιμένει στις απλήρωτες υπερωρίες για λιγότερες ώρες. Την ίδια στιγμή σχεδιάζει την επίσημη περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή. Να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει “περίπου” εργασιακός μεσαίωνας, η θέσπιση απλήρωτων υπερωριών είναι νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας είτε πρόκειται για μία είτε για τρεις ώρες την ημέρα. Προειδοποιούμε ξανά το υπουργείο Εργασίας να μην διανοηθεί να φέρει στη Βουλή διάταξη που νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία ούτε για ένα λεπτό και να ακυρώσει κάθε σχέδιό του για περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων», πρόσθεσε.