Πλήρως ανεφάρμοστος και εκ των προτέρων εκτός στόχων αποδεικνύεται ο προϋπολογισμός του 2023, ένα περίπου μήνα πριν η κυβέρνηση τον φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή και δυόμισι μήνες πριν ξεκινήσει να τον εφαρμόζει.
Η νέα εκτόξευση του πληθωρισμού, όχι μόνο διαψεύδει πλήρως τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση ότι μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά ρίχνει και τον προϋπολογισμό «στα βράχια» πριν καλά καλά ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Το νέο πληθωριστικό σοκ που αποκάλυψαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με το δείκτη τιμών καταναλωτή να σκαρφαλώνει στο 12% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ανεβάζει το μέσο ετήσιο ρυθμό στο 10,1%. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από τις κυβερνητικές προσδοκίες για εναρμονισμένο πληθωρισμό φέτος στο 8,8%.
Η εκτίμηση αυτή έχει καταγραφεί ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, προϊδεάζοντας για πλήρη αστοχία στις προβλέψεις. Αντίστοιχα ανεφάρμοστος μοιάζει και ο στόχος για μέσο πληθωρισμό 3% το 2023, καθώς οι αναλυτές βλέπουν την αύξηση των τιμών να διαρκεί και την επόμενη χρονια.
Η πρακτική βέβαια της αποτύπωσης στον προϋπολογισμό των κυβερνητικών προσδοκιών και όχι των πραγματικών μακροοικονομικών προβλέψεων, δεν είναι πρωτόγνωρη. Ακριβώς η ίδια πρακτική είχε ακολουθηθεί η κυβέρνηση και πέρυσι κατα την κατάρτιση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2022. Αν και πέρυσι κατά τη σύνταξη του προσχεδίου το πρόβλημα της αύξησης των τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν εμφανές, στην Ελλάδα η κυβέρνηση υποεκτιμούσε το φαινόμενο προβλέποντας μέσο ρυθμό πληθωρισμού για το 2022 στο 0,8%!
Το γεγονός αυτό προφανώς και οδήγησε σε υποεκτίμηση των δαπανών σε σχέση με την πραγματικότητα, αλλά και υποεκτίμηση των εσόδων. Ειδικά για τα έσοδα η αύξηση των τιμών έχει αύξηση υπέρογκα τα δημόσια έσοδα τα οποία προκύπτουν από την έμμεση φορολογία, δηλαδή κυρίως από το ΦΠΑ.
Κομβικός Οκτώβριος
Η επιστροφή σε πληθωριστικά επίπεδα του 12% κάνει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση να μοιάζουν εκ προοιμίου αδύνατον να επιτευχθούν, εκτός αν ο πληθωρισμός κάνει βουτιά τουλάχιστον κατά 50% στο επίπεδο του 6%. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος στην αγορά και τις τιμές, οι οποίες δεν σταματούν να αυξάνονται. Ωστόσο, όπως γράφει σήμερα το tvxs.gr
τα ελληνικά νοικοκυριά θα κληθούν φέτος το χειμώνα, μεταξύ άλλων, να μειώσουν τη φέτα και το γάλα, αφού οι αυξήσεις που καταγράφονται και αναμένεται να κορυφωθούν τους επόμενους μήνες είναι σε διψήφια ποσοστά.
Αυτά τα δεδομένα έρχονται να προστεθούν στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι προμηνύεται ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας, καθώς ήδη η αύξηση στο φυσικό αέριο είναι 332%, γεγονός που οποιαδήποτε επιδότηση στους λογαριασμούς δεν μπορεί να περιορίσει το βάρος που έχουν να σηκώσουν τα νοικοκυριά. Σε αυτό προστίθεται το κόστος στέγασης το οποίο αυξήθηκε κατά 35,4% (και 4,7% μέσα σε μόλις 1 μήνα, τον Σεπτέμβριο), το κόστος στις μεταφορές κατά 14,2% (και 7,8% μέσα στον Σεπτέμβριο), ενώ το κόστος για τη διατροφή αυξήθηκε 13,5% (και 3,1% μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο), με την αύξηση στο ψωμί να είναι 18,4%, στο κρέας 17,6%, στο γάλα – και αυγά +23,3%, στα λαχανικά +8,7%, στη ζάχαρη, γλυκά, σοκολάτες 6,2% και καφές, τσάι, κακάο 14,3%.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >