Καλοκαιρινό πυρετό έχει ανεβάσει η κυβέρνηση μετά το χθεσινό διπλό «χαστούκι» που δέχτηκε από τρόικα και αγορές. Το success story γκρεμίζεται ενώ παράλληλα μαζεύονται πολιτικά σύννεφα. Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής να στείλει το ζήτημα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής καταγγέλθηκε ως «βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή» από την αντιπολίτευση με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ να απέχουν από τη διαδικασία και τελικάνα απορρίπτεται το αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Την Παρασκευή η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» έγινε και επίσημα νόμος του κράτους με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ads

Τα παραπάνω βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν σήμερα, Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Συζητήσαμε το συνολικό σχέδιο για την οικονομία, το οποίο έχουμε και θα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο ίδιος μετά την σύσκεψη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τρόικα και όσα ακούγονται για το θέμα των φοροελαφρύνσεων. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Οι επαφές της τρόικας που έχουν ξεκινήσει από χθες, Πέμπτη, με τους δανειστές να δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. Το τελευταίο επεισόδιο του success story κάθε άλλο παρά καλά πηγαίνει. Η τρόικα έβαλε  φρένο στα κυβερνητικές διαρροές περί φορολογικών ελαφρύνσεων, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει να εκπληρώσει περίπου 600 δράσεις. Παράλληλα, το κλιμάκιο των δανειστών έθεσε στον υπουργό Οικονομικων Γκίκα Χαρδούβελη το ζήτημα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς Εργασίας και Υγεία βρέθηκαν τα εργαστιακά, το ασφαλιστικό και οι δαπάνες στην Υγεία.

image

Ads

Η σημερινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέου έγινε στον απόηχο των εξελίξεων για το δημοψήφισμα της ΔΕΗ, το οποίο τελικά απέτρεψε η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός χθες υποστήριξε με πάθος την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ δεν παρέλειψε να επαναφέρει τη θεωρία των δυο άκρων κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς να τον κατονομάζει – ότι πηγαίνει «χέρι- χέρι με τους Χρυσαυγίτες». Στην ίδια γραμμή και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το ζήτημα για την κυβέρνηση δεν τελειώνει έτσι απλά καθώς έχει χρεωθεί ήδη αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις αλλά και το γεγονός ότι λειτουργεί με «πρόθυμους βουλευτές».

image

 
Στην πολιτική ατζέντα και το ζήτημα της ΔΗΜΑΡ καθώς η Πέμπτη έφερε μια ανεξαρτητοποίηση, μια αποπομπή και δύο παραιτήσεις. Τα διαλυτικά φαινόμενα στη ΔΗΜΑΡ εκτιμάται ότι θα φέρουν και έντονες διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς καθώς θεωρείται ότι η αποχωρήσασα Κατερίνα Μάρκου και ο αποπεμφθείς Γρηγόρης Ψαριανός θα κινηθούν προς Το Ποτάμι.

Διαβάστε επίσης:
Τα απομεινάρια της ΔΗΜΑΡ