Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας που στοίχησαν τη ζωή σε περίπου 45 ανθρώπους και προκάλεσαν την αποτέφρωση 950.000 δασικών και γεωργικών στρεμμάτων. Όπως τονίζει, όμως, με αγανάκτηση ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, η αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Ads

«Μεταφέρω την αγωνία αλλά και τον θυμό -μπορώ να πω- των Ηλείων για την καθυστέρηση της εφαρμογής του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Πυρόπληκτης και Σεισμόπληκτης Ηλείας. Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από την επίσκεψή μας στην Αθήνα, όπου μας δόθηκε η υπόσχεση για την εφαρμογή σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας (στις 12 Ιουνίου 2008), δέκα (10) μήνες από όταν δόθηκε σε δημοσιότητα το σχέδιο της κυβέρνησης (Νοέμβριος 2008), οκτώ (8) μήνες (12ος 2008) από την κατάθεση της δικής μας πρότασης Ηλείας του «Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού Ηλείας 2009-2020», αλλά και του Ειδικού Σχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα, ούτε και αυτή η διαβούλευση που μας είχε υποσχεθεί ο υπουργός Εσωτερικών ο κ. Πρ. Παυλόπουλος δεν πραγματοποιήθηκε», δήλωσε χθες οργισμένος ο νομάρχης.

Δυο χρόνια μετά και οι κυβερνητικές υποσχέσεις για αποκατάσταση της Ηλείας δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο. Πυρόπληκτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν χωρίς υποδομές, τα ζώα παραμένουν στην ύπαιθρο, ενώ καμία αποζημίωση για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο δεν έχει δοθεί.

Η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν έχει υλοποιηθεί. Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ μέχρι τώρα έχει διατεθεί το ποσό των περίπου 26 εκ. ευρώ για όλες τις κατηγορίες ζημιών, ενώ με τη μορφή της ταμειακής διευκόλυνσης 36 εκ. ευρώ περίπου. Ποσό δυσανάλογο με το μέγεθος της καταστροφής.

Ads

Αλλά και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση και την απασχόληση, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Η παροχή ειδικών ενισχύσεων και ειδικών κινήτρων για τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού, η μείωση των φορολογικών συντελεστών καθαρού κέρδους των εμπορικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στις πυρόπληκτες περιοχές κατά 30%, η έναρξη του ειδικού προγράμματος για τους ανέργους του Νομού και την οικονομική ενίσχυση της Νομαρχίας και των Δήμων (για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής) για την απασχόληση των ανέργων, με ταυτόχρονη νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη και των εργατών γης στους ανέργους, είναι ορισμένα από τα εξαγγελλόμενα μέτρα που δεν προωθήθηκαν.

«Η Μητέρα Φύση από μόνη της πήρε την ευθύνη να επουλώσει τις πληγές της Ηλείας», δηλώνει στην εφημερίδα «Αυγή» ο αντινομάρχης περιβάλλοντος, χωροταξίας και υποδομών της Ηλείας, Ευγένιος Μπαλκάμος. «Δύο χρόνια μετά, δεν έχουν καταφέρει να συντάξουν σχέδιο ανασυγκρότησης». Πέρα από τον Κρόνιο Λόφο και κάποια κορμοδέματα, έχει σταματήσει κάθε επιχείρηση αναδάσωσης από το 2007», προσθέτει. Επιπλέον, επισημαίνει ότι δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 οι επιδιορθώσεις στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο του νομού.

Πηγή: «Έθνος», «Αυγή», «Ελευθεροτυπία»