Εάν η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ο καταλύτης που «έσπασε» τα κομματικά τείχη και άνοιξε τον δρόμο αναδιάταξης του προοδευτικού και του συντηρητικού τόξου, η ευρωκάλπη μπορεί να γίνει το πεδίο όπου θα αποτυπωθεί, απτά και για πρώτη φορά, η δυναμική αυτής της αναδιάταξης και – κυρίως – των νέων πολιτικών συμμαχιών.

Ads

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, τουλάχιστον, δείχνουν κυβερνητικά στελέχη επισημαίνοντας τρεις κομβικές παραμέτρους: Η πρώτη είναι πως το άνοιγμα του πρωθυπουργού προς την κεντροαριστερά υπερέβη πλέον τα όρια του πολιτικού «προσκλητηρίου» και έχει αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα και δυνάμεις. Η δεύτερη είναι πως αυτές οι αναφορές δεν θα αποτυπωθούν στον ανασχηματισμό – ο οποίος, ούτως ή άλλως, δεν θα είναι δομικός. Και η τρίτη είναι πως ο σχεδιασμός Τσίπρα προβλέπει ότι η πρώτη, στρατηγική και ουσιαστική ζεύξη των δυνάμεων αριστεράς και κεντροαριστεράς θα γίνει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που διοργάνωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ηρθε η ώρα αυτή την προοδευτική συμμαχία να την εκφράσει εν όψει των ευρωεκλογών στην Ελλάδα το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του στις επικείμενες ευρωεκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας, ουσιαστικά, για πρώτη φορά τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσωπα και κινήσεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Η επιλογή και η στρατηγική αυτή δεν είναι τυχαία. Στο Μαξίμου, και στο πρωθυπουργικό επιτελείο, θεωρείται ότι το κυβερνητικό «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο και οι ρηγματώσεις στα κόμματα του κέντρου και της κεντροαριστεράς ανοίγουν στρατηγικά πλέον τον δρόμο για την επιστροφή στην διαχωριστική γραμμή αριστεράς – δεξιάς και για συμμαχίες πολιτικής και ιδεολογικής συγγένειας και όχι «μνημονιακών αναγκαιοτήτων».

Ads

Η επιστροφή αυτή όμως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη με γνώση των ζυμώσεων, δεν μπορεί να ξεκινήσει με τον ανασχηματισμό. «Η υπουργοποίηση προσώπων της κεντροαριστεράς που στήριξαν, ακόμη και με βαρύ προσωπικό κόστος, την συμφωνία των Πρεσπών, θα έδινε βάση – έστω και άδικα – στο αφήγημα Μητσοτάκη περί ανταλλαγής της ψήφου με υπουργικές καρέκλες».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, άλλωστε, ο πρωθυπουργός ούτε βιάζεται για τον ανασχηματισμό, ούτε σχεδιάζει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – δραματικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Αντιθέτως, οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο Μαξίμου – και τις οποίες έχει, στο βασικό τους πλαίσιο αποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας – προϊδεάζουν για σημαντικές κινήσεις στην ζεύξη αριστεράς και κεντροαριστεράς στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται, άλλωστε, για μια προοπτική που συνάδει και με τον σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίζει το άνοιγμα στην κεντροαριστερά – την ανάγκη συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου κόντρα στο μέτωπο του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Πρόκειται για μια όσμωση που ήδη συντελείται και αποδίδει πολιτικό προϊόν στην Ευρώπη, ως εκ τούτου στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το καλύτερο πεδίο για την αποτύπωσή της και στην Ελλάδα είναι οι ευρωεκλογές του Μαίου.

Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση ελήφθη χωρίς εσωκομματικές αντιρρήσεις – αντιρρήσεις, οι οποίες είχαν  φρενάρει αντίστοιχες εισηγήσεις κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

Στην συγκεκριμένη συζήτηση ονόματα δεν μπήκαν στο τραπέζι. Την ίδια ώρα, όμως, κάποιοι βγάζουν και πολιτικά συμπεράσματα από τις παρουσίες που καταγράφονται στις αλλεπάλληλες πλέον εκδηλώσεις για την «Προοδευτική Συμμαχία» – παρουσίες οι οποίες, στην προχθεσινή εκδήλωση, περιλάμβαναν μεταξύ άλλων και τους Σπύρο Δανέλλη, Νίκο Μπίστη και Γιάννη Ραγκούση.

Στην ίδια πορεία, της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται και πρόσωπα όπως ο πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος και ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, ενώ σε πολλές συζητήσεις «ακούγονται» σταθερά τα ονόματα της Λούκας Κατσέλη, υπουργού Οικονομίας επί κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και της νυν υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά που υπήρξε ευρωβουλευτής επί κυβέρνησης Σημίτη.

Οσοι συνομιλούν, πάντως, με τον πρωθυπουργό σημειώνουν ότι η εν λόγω «ονοματολογία» μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα. Και προσθέτουν ότι δύο είναι τα μοναδικά δεδομένα: Αφενός πως στην ευρωλίστα θα βρίσκονται οι νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, ότι οι τελικές αποφάσεις της διεύρυνσης – που θα τις πάρει μόνον ο Αλέξης Τσίπρας – μπορεί να περιλαμβάνουν και εκπλήξεις…