Mε τρακτέρ και… τανκς ανοίγουν τα χαρακώματα της αναμέτρησης κυβέρνησης και αγροτών – μιας αναμέτρησης, που αποκτά πλέον χαρακτηριστικά ανοιχτού πολέμου. Η προαναγγελία της καθόδου των αγροτών με τα τρακτέρ την Παρασκευή στην Αθήνα και η στρατοπέδευσή τους το Σαββατοκύριακο στο Σύνταγμα σηματοδοτεί και το τελικό casus belli, ενώ λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει και η αναφορά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη σε κάθοδο των «τανκς» – μια αναφορά, που αναπαρήγαγε στη Βουλή και ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ads

Οι υψηλοί τόνοι είναι ενδεικτικοί του συγκρουσιακού κλίματος που διαμορφώνεται πλέον εντός της κυβέρνησης απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις, καίτοι απ’ όλες τις αρμόδιες πηγές επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε σχεδιασμός μέτρων καταστολής. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές καταλογίζουν ευθέως στους επικεφαλής των αγροτών «πολιτικές σκοπιμότητες» και «κατευθυνόμενες κινήσεις», τους χρεώνουν «απροκάλυπτη άρνηση του διαλόγου» και «μαξιμαλιστικά αιτήματα με στόχο της πολιτική αποσταθεροποίηση».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την κάθετη και απόλυτη άρνηση των αγροτών να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, αλλά και την απόρριψη της πρότασης του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για συμμετοχή τους σε ειδικές συνεδριάσεις της αρμόδιας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Χαρακτηριστικό ήταν και το μήνυμα που έστειλε χθες από το Ιράν ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά εγωιστική» τη στάση των αγροτών.
Το ίδιο στέλεχος είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να δοθεί από την κυβέρνηση στους αγρότες γιατί «η συζήτηση γίνεται πάνω σε μία πρόταση νόμου και όχι σε νομοσχέδιο, που αφορά σε όλη την κοινωνία, στους άνεργους, στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί δεν έχουν φωνή»; είπε χαρακτηριστικά. «Ειδικά τους αγρότες», πρόσθεσε, «τους ευνοεί. Είναι εξαιρετικά εγωιστικό το ότι οι αγρότες δεν έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου».

Ads

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν επίσης ότι πίσω από τις πιο ακραίες κινητοποιήσεις των αγροτών βρίσκονται ακροδεξιοί, ενώ εγκαλούν τη Νέα Δημοκρατία ότι, παρ’ ότι δημοσίως δεν ενθαρρύνει, σιωπηρά στηρίζει τα μπλόκα.

Σε αυτό το κλίμα και με τα μπλόκα να διευρύνονται από σήμερα και τους αγρότες να προχωρούν σε καθολικούς αποκλεισμούς των εθνικών οδών, το τριήμερο της καθόδου των τρακτέρ στο Σύνταγμα διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολο ως προς τον πολιτικό του χειρισμό. Στην κυβέρνηση κυρίαρχη γραμμή παραμένει εκείνη της «μη καταστολής», ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός και για την επικοινωνιακή διαχείριση των κινητοποιήσεων, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι το αγροτικό show off θα χρησιμοποιηθεί ως λάβαρο από τα, επίσης «εξεγερμένα» – για άλλους λόγους – ιδιωτικά κανάλια…