Μια… καρέκλα κι ένα γραφείο γράφουν το νέο επεισόδιο της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ, νέοι και παλαιοί «σύντροφοι» αλληλοκαρφώνονται δι αλληλογραφίας, και η πολυσυζητημένη ανασύνταξη της κεντροαριστεράς πέφτει (ξανά) στα βράχια του εμφυλίου μεταξύ νυν και επίδοξων αρχηγών και των στρατών τους.

Ads

Η μάχη της καρέκλας αφορά – κυριολεκτικά και μεταφορικά – την καρέκλα του υπό «έξωση» γραμματέα του κόμματος Στέφανου Ξεκαλάκη, τα δημόσια αλληλοκαρφώματα φθάνουν έως και σε καταγγελίες για πλουτισμό συντρόφων και πράσινους χειροκροτητές του Αδωνι Γεωργιάδη, και τα στρατόπεδα έχουν μοιραστεί περί την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά και την – ισχυρή στον εσωτερικό κομματικό μηχανισμό – ομάδα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και του αποπεμφθέντος γραμματέα Στέφανου Ξεκαλάκη.

Το τελευταίο επεισόδιο ήρθε όταν ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης ζήτησε από τον Στέφανο Ξεκαλάκη να παραδώσει τα κλειδιά του γραφείου του καθώς επίσης και τον… αστυνομικό που τον φρουρούσε και να φύγει από την Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Σαλαγιάννης, κατόπιν υποδείξεως της Φώφης Γεννηματά, ενημέρωσε τον κ. Ξεκαλάκη πως το γραφείο του πρέπει να παραδοθεί πλέον στον Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του γραμματέα ως επικεφαλής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου – της επιτροπής, που έχει την ευθύνη για τη διοργώνση του έκτκατου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης ωστόσο διαμήνυσε ότι δεν αποχωρεί και δεν παραιτείται από το καθήκοντα του γραμματέα, υποστηρίζοντας ότι η μόνη αρμόδια – εκ του καταστατικού – για να τον καθαιρέσει είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Η σύγκρουση κορυφώθηκε σήμερα με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του κ. Ξεκαλάκη και του κ. Σαλαγιάννη – επιστολών, που μεταξύ άλλων έχουν και σοβαρές καταγγελίες για τις πρακτικές στελεχών εντός του κόμματος, ενώ ο αποπεμφθείς γραμματέας καταγγέλλει και κλίμα εκφοβισμού στο ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Ξεκαλάκης θέτει ερωτήματα στον Νίκο Σαλαγιάννη για το εάν υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επεδίωξαν τον πλουτισμό τους μέσω του κόμματος , καλώντας τον να απαντήσει εάν υπάρχουν επ’ αμοιβή κομματικές θέσεις.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Ξεκαλάκης αναφέρεται και σε στέλεχος του τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο αναφέρει ότι πηγαίνει ανοιχτά σε εκδηλώσεις της… Νέας Δημοκρατίας στις οποίες χειροκροτεί τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Απαντώντας, στη δική του επιστολή, ο Νίκος Σαλαγιάννης αποκρούει τα περί έμμισθων κομματικών θέσεων σημειώνοντας χαρακτηριστικά «δώ αγκομαχούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας, θα πληρώνουμε τα στελέχη μας;», χαρακτηρίζει απαράδεκτη την καταγγελία για κλίμα εκφοβισμού στο ΠΑΣΟΚ, και υποστηρίζει ότι ο κ. Ξεκαλάκης είχε συμφωνήσει να φύγει από το γραφείο του γραμματέα στον 5ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη.

Απαντώντας, κύκλοι του Στέφανου Ξεκαλάκη διέψευσαν με τη σειρά τους ότι είχε υπάρξει τέτοια συμφωνία, έκαναν λόγο για «reality show» από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβαν ότι ο γραμματέας του κόμματος δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του.

Κατόπιν τούτων, αναμένεται οσονούπω η συνέχεια του νέου πασοκικού πολιτικού δράματος, είτε επί του… γραφείου του 5ου ορόφου, είτε πέριξ του γραφείου της προέδρου στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη…