Μετά από ένα ολονύκτιο θρίλερ  με δραματικές διαβουλεύσεις, οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν τους όρους του «γαλλογερμανικού άξονα» για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. επιχειρώντας να δώσουν οριστική λύση στην κρίση χρέους, την ώρα που η Ευρωζώνη εισερχόταν σε επικίνδυνα “αχαρτογράφητα νερά”. 100 δισεκατομμύρια ευρώ η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.30 δισεκατομμύρια ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η Ε.Ε. νωρίτερα, κατέληξε σε συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ads

Παρακολουθείστε μαζί με το tvxs.gr λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

6:00- Μπαρόζο: Tο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

5:20- Μέρκελ: Στόχος είναι το ελληνικό χρέος το 2020 να είναι στο 120%  του ΑΕΠ προκειμένου να μπει η Ελλάδα στις αγορές. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος,  θα προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος, με μόνιμη παρουσία ελεγκτών εφαρμογής του προγράμματος. Τη σύνταξη του νέου προγράμματος θα συνδράμει η τελευταία έκθεση της τρόικας, ενώ στόχος είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδος στο 120% του ΑΕΠ της μέχρι το 2020, ούτως ώστε η χώρα να καταφέρει να επιστρέψει ρεαλιστικά στις αγορές. Η κα Μέρκελ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ιταλία δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα περιορισμού του χρέους της στο 113% του ΑΕΠ της.

Ads

5:10-Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαίωσε τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, με αντάλλαγμα 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικό χρέος. Επιπλέον ανακοινώθηκε τετραπλασιασμός του EFSF περίπου στο 1 τρις ευρώ. «Aποφεύχθηκε το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας» είπε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί.

4:50- Μετά από δραματικές ολονύκτιες διαβουλεύσεις κλειδώνει οριστικά το ελληνικό “κούρεμα” στο 50%. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταδίδουν αυτή την ώρα  ότι επήλθε η συμφωνία με τους τραπεζίτες για κούρεμα του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση. «Οι αντιδράσεις του Τσαρλς Νταλλάρα κάμφθηκαν στη δεύτερη συνάντηση που είχαν οι Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ, μετά από ισχυρότατες πιέσεις και απειλές για μονομερή αναδιάρθρωση» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η είδηση προήλθε από αξιωματούχο της Ε.Ε., ο οποίος ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία με τις τράπεζες να αποδεχθούν ζημίες ύψους 50% των ελληνικών ομολόγων τους, σε μια κίνηση-κλειδί για την επίλυση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη. Ένας άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία, με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

4:45- “Μια ανάσα από την συμφωνία”. Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους τραπεζίτες, σύμφωνα με διαρροή από Γάλλο διπλωμάτη, ο οποίος σημειώνει στο πρακτορείο Reuters ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, μετά τις “γερμανογαλλικές” απειλές. Παρόλα αυτά σημειώνεται ότι ο Γάλλος διπλωμάτης απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα τα σημεία σύγκλισης.

4:30- H Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα για το ζήτημα της περικοπής του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι τράπεζες ζητούν, μεταξύ άλλων, ως αντάλλαγμα εγγυήσεις, τις οποίες η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να δώσει. Νωρίτερα, από την πλευρά των τραπεζών, ο εκπρόσωπός τους, Τσαρλς Νταλάρα ανακοίνωσε ότι « δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα επίπεδο ». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Διεθνής Ένωση Τραπεζών παραμένει ανοιχτή στο διάλογο με στόχο να εξευρεθεί συμφωνία σε εθελοντική βάση.

4:10-  Ετοιμος να υλοποιήσει τις απειλές του για μονομερές κούρεμα, αν δεν συμφωνήσουν οι τράπεζες,  εμφανίζεται ο «γαλλογερμανικός άξονας». Νέα συνάντηση  Μέρκελ- Σαρκοζί με  την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και τον γενικό διευθυντή του ΙΙF Τσαρλς Νταλάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, Μέρκελ και Σαρκοζί θα δηλώσουν στον κ. Νταλάρα ότι είτε αποδέχεται «κούρεμα» του χρέους στο 50%, είτε αυτό θα επιβληθεί μονομερώς με απόφαση της ευρωζώνης, κάτι που θα σημαίνει όμως πιστωτικό γεγονός για τις αγορές. 

3:25- H εμπλοκή που παρουσιάσθηκε στις διαπραγματεύσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τους τραπεζίτες οφείλεται όχι μόνο στο ύψος που θα κυμανθεί το ελληνικό “κούρεμα”. Το  σημείο κλειδί είναι  οι εγγυήσεις που ζητούν οι τραπεζίτες για να συναινέσουν στο “κούρεμα”. Στη εγγυημένη καταβολή δηλαδή του υπόλοιπου ποσού μετά το “haircut”. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι πιθανό το δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα να φτάσει τα 130 δισ. ευρώ (από 109 δισ. ευρώ που προβλέπονταν τον Ιούλιο).

2:45-  O γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, σε δήλωση που αναμεταδίδεται από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα υπογραμίζει ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει κανένα σημείο συμφωνίας». Πριν από λίγο επίσης, σε ανακοίνωση του Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF)  επισημαίνεται ότι “οι μεγάλες πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τίποτε σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση χρέους της χώρας”.

1:50- Το Γαλλικό πρακτορείο επιβεβαιώνει σε ανταπόκριση του ότι θα τετραπλασιαστούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο 1 τρισ. ευρώ,

1:40- Κορυφαία τραπεζικά στελέχη από την Ουάσινγκτον υποστηρίζουν οτι παρά την πρόοδο των συνομιλιών δεν έχει υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ελληνικό “κούρεμα”.  Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι, συνομιλούν αυτή την ώρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

00:50- Άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι θα σημειωθεί πρόοδος για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ανέβηκε 162,42 μονάδες ή +1,39% και έκλεισε στις 11.869,04 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έφτασε στις 2.650,67 μονάδες, αυξημένος 0,46% ή κατά 12,25 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε αύξηση 12,94 μονάδων (+1,05%) και έκλεισε στις 1.241,99 μονάδες.

00:40- Επιμένουν κυβερνητικές πηγές στη Αθήνα ότι οι  ηγέτες των 17 κατέληξαν σε συμφωνία με τους τραπεζίτες για “κούρεμα” 50%  και ότι αυτή την ώρα η συζήτηση εισήλθε στο στάδιο της τεχνικής ανάλυσης του “κουρέματος”. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονται σε απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μεταδίδει το Reuters.

00:15- “Tα βρήκαν”. Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα διαρρέουν ότι οι τραπεζίτες υπέκυψαν τελικά στις Βρυξέλλες στο ασφυκτικό”πρέσινγκ” των Μέρκελ-Σαρκοζί και δέχονται ένα ελληνικό “κούρεμα” στα ομόλογα που ενδεχομένως θα κυμανθεί στο 48%.

23:45 – Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών στελεχών στις Βρυξέλλες και μελών της κυβερνητικής επιτροπής στην Αθήνα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνει τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής για την εξέλιξη των εργασιών της συνόδου μέχρι αυτή τη στιγμή. Από τις Βρυξέλλες, εκτός από τον κ. Βενιζέλο στη τηλεδιάσκεψη μετέχουν επίσης η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπροσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

23:00 – Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει «γρήγορα» και «αποφασιστικά» για να περιορίσει την κρίση χρέους, την ώρα που ξεκινούσε η κρίσιμη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες.

22:39 – «Εθνική ταπείνωση» χαρακτήρισε τα όσα εξελίσσονται στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Πριν 71 χρόνια οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας αγωνίστηκαν ενάντια σε μια τέτοια ταπείνωση. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου πάει εθελοντικά σε αυτήν», πρόσθεσε.

22:34 – Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αυξήσει τη δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που προσφέρει βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όμως δεν αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς σήμερα μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

22:01 – Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο κινεζικής οικονομικής βοήθειας προς την ευρωζώνη «μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, συνδεδεμένου πάντως με το ΔΝΤ, που θα μελετηθεί», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνόδου. Η ίδια πηγή, ζητώντας να μείνει ανώνυμη, ανήγγειλε συγχρόνως ότι θα επακολουθήσει μια τηλεφωνική συνομιλία που ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει πάνω στο θέμα αυτό με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο.

21:57 – Ο Ιταλός πρωθυπουργός, δεσμεύθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους να παρουσιάσει την αναλυτική έκτακτη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

21:52 – Με μία σημαιολογική κίνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί το Καστελλόριζο για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Είναι εμφανές ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε το ακριτικό νησί, από το οποίο αναμένεται να προβεί σε πολιτικές δηλώσεις,. Υπενθυμίζεται ότι από το ίδιο νησί, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το Μάιο του 2010 ανακοίνωσε την ένταξη της χωρας στο ΔΝΤ.

21:33 – Διπλωματική πηγή δήλωσε σε διεθνή πρακτορεία πως οι Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί θα έχουν απευθείας διαπραγματεύσεις τη νύχτα με τις τράπεζες για το κούρεμα. Η Γαλλία και η Γερμανία αυτή τη στιγμή συμφωνούν να ζητήσουν από τις ιδιωτικές τράπεζες συνολικές απώλειες «λίγο μεγαλύτερες του 50%» στην αξία των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας από το 160% του ΑΕΠ που είναι τώρα στο 120% το 2020.
 
Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προσκρούουν στις εγγυήσεις που ζητούν σε αντάλλαγμα των απωλειών που θα υποστούν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.

21:28 – Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών της σημερινής Συνόδου Κορυφής, γνώση του οποίου επικαλείται η ΕΡΤ, προβλέπεται ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πέραν των περιοδικών ελέγχων που διενεργεί η τρόικα, με τεχνοκράτες ειδικούς που θα εργάζονται στενά σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρασχεθεί επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του ελληνικού PSI. Επίσης, θα γίνει χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

21:10 – Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ η πρώτη Σύνοδος των 27 ηγετών της Ε.Ε. Με δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι δόθηκε γνωστοποίησε ότι υπήρξεσυμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε στις 30 Ιουνίου 2012 να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια 9%. Σημείωσε ότι αυτός ο στόχος λαμβάνει υπόψη τις απώλειες από το κούρεμα ομολόγων.
 
Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα κληθούν να συγκεντρώσουν μόνες τους τα αναγκαία κεφάλαια και θα ζητήσουν τη συνδρομή των κυβερνήσεων και στην εσχάτη περίπτωση του EFSF, μόνον αν δεν μπορούν να τα συγκεντρώσουν από την αγορά.

20:56 – Η δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) πρέπει να αυξηθεί «σε ένα επίπεδο πάνω από τα 1.000 δισ. ευρώ», εκτίμησε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης.

Επίσης, εκτίμησε ότι η εξεύρεση λύσης το βράδυ της Τετάρτης και «εν πάση περιπτώσει, πριν από το άνοιγμα των αγορών αύριο» είναι «απαραίτητη».

20:35 – Στις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιτραπεί να μειώσουν σημαντικά τα δάνεια που χορηγούν προκειμένου να συμμορφωθούν με τους αυστηρότερους κανόνες για τα ίδια κεφάλαια, λόγω των φόβων ότι στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η οικονομική ανάκαμψη.

Στοσχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης αναφέρεται ότι οι εποπτικές αρχές των τραπεζών σε επίπεδο εθνικό θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα σχέδια για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών «δεν θα οδηγήσουν σε μια υπερβολική απομόχλευση», δηλαδή ότι οι δανειστές θα διατηρήσουν τη ροή δανείων προς την πραγματική οικονομία.

«Δύο σκέψεις κυριαρχούν ανάμεσα στους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής για τις τράπεζες. Επιθυμείται, στο άμεσο μέλλον, μια απομόχλευση και η συρρίκνωση μεγεθών των τραπεζικών ισολογισμών, όμως όχι μια πολύ ταχεία απομόχλευση, επειδή θα ζημιώσει πολλές εθνικές οικονομίες», δήλωσε υψηλά ιστάμενη τραπεζική πηγή μιλώντας σήμερα στο Reuters. «Το πώς ο κύκλος αυτός θα τετραγωνιστεί, είναι αντικείμενο διαλόγου», συμπλήρωσε.
 
20:33  – Άμεση και συνολική λύση του προβλήματος χρέους της ευρωζώνης και ειδικότερα της Ελλάδας, ζητά η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αναλύσεις και πληροφορίες σε αμερικανικά ΜΜΕ, η πορεία της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών κρέμεται σε μία κλωστή. Συνέχιση του κλίματος αβεβαιότητας αναμένεται, όπως σημειώνεται, να οδηγήσει ακόμη και σε δραματική ύφεση.
 
20:16 – Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει, επικαλούμενο ως πηγή αξιωματούχο της ΕΕ, ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις τράπεζες για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων «σκάλωσαν» και διακόπηκαν. Η ίδια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι η ΕΕ επιδιώκει μία εθελοντική συμφωνία των τραπεζών, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία υποχρεωτική λύση. Αν και η ΕΕ και οι τραπεζίτες συγκλίνουν σε ένα «κούρεμα» 50%, η διαφωνία επικεντρώνεται στην έκταση που θα ασφαλισθούν έναντι κινδύνου τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα, προσέθεσε η πηγή.
 
20:03 – Η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης μπορεί να μην καταλήξει σε συμφωνία για το μέγεθος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Το ερώτημα είναι, αν θα επιτύχουμε μία συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε η κ. Ραντιτσόβα σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα, προσθέτοντας: «Φαίνεται ότι πρέπει να μειωθεί περισσότερο το ελληνικό χρέος. Η Σλοβακία θεωρεί ότι το «κούρεμα» πρέπει να υπερβεί το 50%».

Η Σλοβάκα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το μόνο ανοικτό θέμα» όσον αφορά την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

19:20 –  Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η σύνοδος των 27 ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, η δεύτερη μέσα σε 72 ώρες που έχει ως στόχο να βρεθεί μια λύση στην κρίση χρέους η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη.

Η σύνοδος άρχισε περίπου στις 19:20 (ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει η κρίσιμη σύνοδος των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης.

18:55 – «Τώρα είναι η ώρα για την ευρωπαϊκή ηγεσία συλλογικά να λάβει αποφάσεις για να τερματιστούν οι αβεβαιότητες και η κρίση», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι πρέπει «να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το καλύτερο μέλλον, την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών στην Ευρώπη».