Την ώρα που η Ευρώπη επιστρέφει στις κρατικοποιήσεις μεγάλων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας μπροστά στην απειλή ολοκληρωτικής κατάρρευσης της αγοράς ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο δικό της μοντέλο και πολιτική.

Ads

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν ρωτήθηκε από το News24/7 σχετικά σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών γιατί η κυβέρνηση δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας, που μετά τη Γαλλία κρατικοποιεί και εκείνη εταιρεία ενέργειας.

Ο Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε ότι: «Κανείς θα πρέπει να μελετά σωστά τα μοντέλα ενέργειας σε κάθε χώρα με τις ιδιαιτερότητες της» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αυτό που έχει πετύχει εδώ με το μηχανισμό στην ηλεκτρική ενέργεια είναι η χώρα να παρέχει στους καταναλωτές μία από τις μεγαλύτερες στηρίξεις στην Ευρώπη».

Ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε επίσης ότι: «Καταφέραμε να έχουμε ανακτήσει μέχρι τώρα 2,5 δισ ευρώ από τα υπερκέρδη, που τα αποδίδουμε στα νοικοκυριά και μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να ανακτήσουμε συνολικά 5 δισ ευρώ. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ, που είναι ο βασικός ενεργειακός παίκτης και που έχει αποφύγει τη χρεοκοπία στην οποία είχε φτάσει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να συμμετέχει και να στηρίζει το σχέδιο αυτό και να κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ, που αυτή είναι η οριστική διέξοδος και εκεί πρέπει να επενδύσει και η χώρα μας».

Ads

Ο κ. Οικονόμου συνεπώς υποστήριξε ότι αυτός ο μηχανισμός αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας επιτρέπει την ανάκτηση των υπερκερδών και διέψευσε ότι υπάρχει επιδότηση αισχοκέρδειας όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας με απορρόφηση έως και 90% των αυξήσεων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Σολτς κρατικοποιεί τον υπ’ αριθμόν ένα εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας με μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα κοστίσει άμεσα 8 δις ευρώ ενώ το συνολικό ύψος της διάσωσης θα φθάσει, στα 30 δις.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εθνικοποίηση στη Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη Γαλλία, αναμένεται ως το τέλος του μήνα να έχει εθνικοποιηθεί η EDF, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ και στην Αγγλία κερδίζει έδαφος η προοπτική κρατικοποίησης των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ελεγχθούν οι τιμές πριν από τον χειμώνα.

Στην Ιταλία επίσης, είχε κυρίαρχη θέση στην προεκλογική ατζέντα η ενδεχόμενη εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού της Eni, ενώ το Bloomberg προεξοφλεί ότι «η ιστορική ενεργειακή εθνικοποίηση της Uniper, του γίγαντα του φυσικού αερίου στη Γερμανία, είναι απίθανο να είναι η τελευταία διάσωση στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης, εν μέσω της κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία».