Εκτενές ρεπορτάζ δημοσιεύει σήμερα το ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου για θέματα Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις σε Σοβιετική Ένωση και Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, PEGA, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου.

Ads

Η Euractiv υπενθυμίζει ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασε τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα επικαλούμενος ακόμη και την καταγωγή του από τη Λετονία, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, για να τονίσει ότι γνωρίζει «τι σημαίνει για ένα καθεστώς να παρακολουθεί τους πολίτες του».

«Αυτού του είδους η κατασκοπεία συμπολιτών και πολιτικών αντιπάλων σαφώς και δεν θα έπρεπε να γίνεται. Το κατασκοπευτικό λογισμικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τις νόμιμες χρήσεις του εκτός από την επιβολή του νόμου και την ασφάλεια», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ντομπρόβσκις, απαντώντας στον Στέλιο Κούλογλου.

Διαβάστε εδώ για την ερώτηση που του είχε απευθύνει ο ευρωβουλευτής.

Ads

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Euractiv και του Σαράντη Μιχαλόπουλου:

Αντιπρόεδρος Κομισιόν Ντομπρόβσκις: Καρφιά στην κυβέρνηση για Predator

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κατακεραύνωσε την Τρίτη την ελληνική κυβέρνηση για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον πολιτών, ενώ ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι η Κομισιόν περιμένει ακόμη εξηγήσεις για τις άδειες εξαγωγής του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη.

«Αυτού του είδους η κατασκοπεία συμπολιτών και πολιτικών αντιπάλων σαφώς και δεν θα έπρεπε να γίνεται. Το κατασκοπευτικό λογισμικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τις νόμιμες χρήσεις του εκτός από την επιβολή του νόμου και την ασφάλεια», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία παρακολουθεί στενά τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού σε όλη την Ένωση.

Ο Ντομπρόβσκις επικαλέστηκε μάλιστα την καταγωγή του από τη Λετονία, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, για να τονίσει ότι γνωρίζει «τι σημαίνει για ένα καθεστώς να παρακολουθεί τους πολίτες του».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αποκάλυψε επίσης ότι στις 14 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Αθήνα να παράσχει «διευκρινίσεις» σχετικά με δημοσιεύματα που υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση εξήγαγε άδειες παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη.

Είπε ότι η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει.

Το λεγόμενο «ελληνικό Watergate» συγκλονίζει την ελληνική πολιτική εδώ και μήνες, ενώ έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν αγόρασε ποτέ το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και ότι οι δραστηριότητες παρακολούθησης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των νόμιμων διαύλων των μυστικών υπηρεσιών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η επιτροπή PEGA επιμένουν ότι υπήρξε παράλληλη χρήση του Predator και «νόμιμη» παρακολούθηση.

«Ανακούφιση» για το ΕΛΚ

Η έκθεση της επιτροπής PEGA σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Απριλίου ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, έχει παραμείνει μέχρι στιγμής σιωπηλός.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχολίασε ότι οι περισσότεροι νομοθέτες του ΕΛΚ στην ΕΕ θα «ανακουφιστούν» αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χάσει τις εκλογές.

«Μέχρι τώρα, αυτοί οι ευρωβουλευτές βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να υπερασπιστούν το αδελφό κόμμα αλλά και την αξιοπρέπειά τους. Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη ισορροπία με τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», σχολίασε ο κ. Κούλογλου.