Εκταμίευση της δόσης, τόνωση, κατά το δυνατόν, της ρευστότητας στην αγορά, πολιτική ανάσα για το καλοκαίρι και ανασύνταξη για το επόμενο σκληρό ραντεβού με τους πιστωτές – εκείνο του φθινοπώρου και των εργασιακών: Είναι η αναπόφευκτη πορεία που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και, επ’ αυτής, στέλνει ήδη τα πρώτα μηνύματά της εντός και εκτός συνόρων.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι ο σχεδιασμός έως τον Σεπτέμβρη γίνεται με βάση το θετικό σενάριο μεν – εκείνο της «δίκαιης ανάπτυξης» -, αλλά και με την εφεδρεία του ανασχηματισμού. «Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε», δήλωσε, εύγλωττα, στην χθεσινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Νέο κλίμα εμπιστοσύνης»

Στο ίδιο θετικό σενάριο του Μαξίμου συνυπολογίζεται και διαμηνύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των δύσκολων μέτρων έχει περάσει, η διαπραγμάτευση του φθινοπώρου δεν περιλαμβάνει πλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ενώ κυβερνητικά στελέχη επενδύουν και στο «νέο κλίμα εμπιστοσύνης» που έχει διαμορφωθεί με τους δανειστές.

Ads

«Επιδείξαμε αξιοπιστία μεγαλύτερη απ’ οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Εφαρμόσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας και έχουμε κάθε δικαίωμα να ζητούμε πλέον μια δίκαιη σχέση με τους δανειστές και ένα πλαίσιο δίκαιων συμφωνιών», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Ωστόσο, η έννοια του «δικαίου» στο εργασιακό μέτωπο μπορεί να έχει και τεράστια απόσταση μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. Μπορεί, όντως, η διαπραγμάτευση του φθινοπώρου να μην περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα, οι αλλαγές στα εργασιακά όμως είναι ένα στοίχημα που ακουμπά τον πυρήνα της αριστερής ταυτότητας της κυβέρνησης. Και με δεδομένες τις σκληρές αξιώσεις όχι μόνον του ΔΝΤ αλλά και των ευρωπαίων, θα δοκιμάσουν τις ήδη τραυματισμένες πολιτικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ και ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες.

Τσίπρας: Θα υπερασπιστούμε την εργασία

«Σας λέω ευθέως ότι το ίδιο έξω θα πέσουν για άλλη μια φορά. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει “κόκκινες γραμμές” και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά… Θα υπερασπιστούμε την εργασία όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, και πάλι στην χθεσινή του συνέντευξη, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην «Αγορά» έβαλε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά:

«Το θέμα των εργασιακών σχέσεων», είπε, «είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνησή μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή. Δεν θα αποδεχθούμε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων επί των ημερών μας και εκείνο που επιδιώκουμε είναι να περιορίσουμε δραστικά την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τη θέση των εργαζομένων».

Το μείζον ερώτημα, που όμως δεν θα απαντηθεί πριν από τον Σεπτέμβρη με Οκτώβρη, είναι πόσο ανθεκτική μπορεί να αποδειχθεί αυτή η, υπέρτατη όλων, κόκκινη γραμμή όταν το ΔΝΤ αξιώνει εκ βάθρων «ελαστικοποίηση» μιας, ήδη, διαλυμένης αγοράς εργασίας.

Η ατζέντα του ΔΝΤ για τα εργασιακά

Το Ταμείο, από τον Μάιο ήδη, έχει θέσει ανοιχτά τους άξονες των απαιτήσεών του κάνοντας λόγο για «πλαίσιο που θα κατανοεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων». Με άλλα λόγια, ζητά ομαδικές απολύσεις, , περαιτέρω μειώσεις μισθών δια της ευελιξίας, «ελαστικοποίηση» του ωραρίου εργασίας αλλά και περιοριστικές παρεμβάσεις στο δικαίωμα της απεργίας.

Κι όλα αυτά σε μία χώρα όπου οι συμβάσεις της λεγόμενης «ευέλικτης εργασίας» έχουν ήδη ανέβει στο 55% των συνολικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα έναντι 20% στην προ κρίσης εποχή, και όπου επίσης περίπου το 50% των μισθωτών παίρνει έως 800 ευρώ το μήνα.

Η απάντηση της κυβέρνησης  στα εν λόγω μηνύματα είναι, σταθερά, ότι το τρίτο Μνημόνιο και η συμφωνία με τους ευρωπαίους για τα εργασιακά προβλέπει την υιοθέτηση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» στο πλαίσιο του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας).

Το πώς ερμηνεύονται οι εν λόγω «βέλτιστες πρακτικές» θα είναι το μεγάλο ζητούμενο της δεύτερης αξιολόγησης. Στην οποία, τη δική του ιδιαίτερη σημασία θα έχει και το ποιο πρόσωπο θα αναλάβει τον πρώτο ρόλο της διαπραγμάτευσης για την ελληνική πλευρά. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά επ’ αυτού, ωστόσο είναι αρκετές οι απόψεις στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που λένε ότι ο νυν υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ήδη υποστεί μεγάλη φθορά με το ασφαλιστικό, ώστε να αναλάβει να φέρει εις πέρας και τη μάχη των εργασιακών αλλαγών…