Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα εισηγείται την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα, σύμφωνα με τις αλλαγές που εντάσσονται στον Κανονισμό της Βουλής, κατόπιν της ψήφισης της σχετικής τροπολογίας για την χρηματοδότηση κομμάτων μέλη ή στελέχη των οποίων είναι υπόδικοι για κακουργηματικές πράξεις. Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα λαμβάνει αντίγραφο του φακέλου που έχει αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής η αρμόδια δικαστική ή εισαγγελική αρχή. Θα μπορεί να ζητά από τις δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές να της διαβιβάσουν κάθε άλλο αναγκαίο στοιχεία και στη συνέχεια θα διατυπώνει την γνώμη της, αφού ακούσει εκπρόσωπο του κόμματος το οποίο αφορά η υπόθεση. Στη συζήτηση στην Ολομέλεια θα μετέχουν μόνο οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι βουλευτές που διατυπώνουν διαφωνίες στη γνώμη της Επιτροπής.

Ads

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, αφού δήλωσε ότι συμφωνεί με την εισηγούμενη πρόταση, επεσήμανε ότι πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με 180 ψήφους, ώστε να διαμορφώνονται ευρύτατες πλειοψηφίες και να κατοχυρωθεί ότι δεν θα μπορούν να τεθούν εκποδών κάποιες μειοψηφίες. Επισημαίνεται ότι ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζου διαφωνεί με την συγκεκριμένη πρόταση αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.

Κατάργηση της βουλευτικής αποζημίωσης και αντικατάστασή της από ένα αντιμίσθιο ίσο με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, ώστε να έχουν κίνητρο οι βουλευτές να παλεύουν για την αύξησή του, ζήτησε με παρέμβασή του στην ίδια συζήτηση ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος. Ο ίδιος, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων και πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου όπου θα συμβάλουν τα κόμματα ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Από εκεί θα εκταμιεύονται και οι αντιμισθίες αυτές των βουλευτών τους.

«Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής πρέπει να γίνει με πολιτικό τρόπο και όχι με κατασταλτικά μέτρα. Οι σταυρωτήδες των χριστιανικών ιδεωδών και οι σταυρωτές των αρχαιοελληνικών αξιών πρέπει να αντιμετωπιστούν πολιτικά», είπε ακόμη ενώ αναπολώντας μία συνομιλία του με τον Χρουστσώφ όπου είχε αναφερθεί στην εφημερίδα ‘Εστία’, είπε πως τότε είχε αναφέρει στον Σοβιετικό ηγέτη πως «αν οι δικοί μου τη θεωρούν φασιστική και όταν αναλάβουμε την εξουσία επιχειρήσουν να την κλείσουν, θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου»«Η Δημοκρατία δεν φοβάται όταν λειτουργεί ως δήμος», είπε, παραπέμποντας στην Αρχαία Αθήνα. «Η Δημοκρατία θα γίνει πράξη με την πραγματική νοηματική της αξία», συνέχισε. «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, ανήκουν στον λαό και ασκούνται από τον λαό».

Ads