Σφοδρές αντιδράσεις πυροδότησαν οι νέες αποκαλύψεις από το Tvxs.gr σχετικά με τη δράση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του υπουργείου Παιδείας. Το ΙΕΠ αρμόδιο για την έγκριση εφαρμογής προγραμμάτων στην εκπαίδευση, έχει εγκρίνει από το 2020 – 2021, πολλά «εκπαιδευτικά» προγράμματα της «Ελληνικής Αγωγής» του Άδωνι Γεωργιάδη για χρήση τους στα δημόσια σχολεία της χώρας. Το γεγονός επιβεβαίωσαν τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, όσο και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ads

Υπενθυμίζεται πως μόλις μια εβδομάδα πριν, το Tvxs.gr είχε αποκαλύψει πως το ΙΕΠ είχε εγκρίνει για προώθηση στα σχολεία και τα «εκπαιδευτικά» προγράμματα της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής», που αναπαράγουν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», η οποία αποτελεί και την «κερκόπορτα» συντηρητικών κυβερνήσεων για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Τελικά μετά το θόρυβο που προκλήθηκε το υπουργείο αναγκάστηκε να ανακαλέσει την έγκριση.

Η χρήση στα σχολεία της χώρας των προγραμμάτων της «Ελληνικής Αγωγής» του Άδωνι Γεωργιάδη ήρθε στο φως μέσα από το άρθρο του εκπαιδευτικού Δ. Πολυχρονιάδη, το οποίο δημοσιεύθηκε στο Tvxs.gr. Μερικά από τα προγράμματα που εγκρίνονται δια χειρός Ι.Ε.Π.,  από το 2020 – 2021 είναι:  1. «ΤΑ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ», 2. «Ο ΟΙΚΟΣ», 3. «ΠΑΙΖΩΜΕΝ ΠΑΙΔΙΑΝ», 4.«ΜΥΘΟΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ», 5. «ΘΗΣΕΥΣ, Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», 6. «ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΘΕΟΙ», 7. «ΤΟ ΣΩΜΑ», 8. «Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ», 9. «Η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ», 10. « Η ΕΙΡΕΣΙΩΝΗ», 11. «ΑΓΩΝΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ», 12. «Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ», 13. «ΗΡΑΚΛΗΣ, Ο ΡΩΜΑΛΕΟΣ ΗΡΩΣ», 14. «ΟΔΥΣΣΕΥΣ, Ο ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΗΡΩΣ»

image

Ads

image

Τι απαντούν Γεωργιάδης και ΙΕΠ

Την αποκάλυψη επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα από ανάρτησή του στο Twitter, υποστηρίζοντας ωστόσο πως αυτά τα μαθήματα είναι «προαιρετικά και δωρεάν». Η ανάρτηση έγινε ως απάντηση σε σχόλιο σχετικά με χρήση δημόσιου χρήματος. Ακολούθησε στη συνέχεια και η επιβεβαίωση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και πάλι με την ίδια διευκρίνιση. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που υπογράμμιζαν στον Άδωνι Γεωργιάδη, απαντώντας στο σχόλιό του, πως υπάρχει μείζον ζήτημα τόσο για το περιεχόμενο των προγραμμάτων της «Ελληνικής Αγωγής» που «δεν έχουν καμία θέση στα δημόσια σχολεία» και για τους λόγους που αυτά επιλέχθηκαν για παιδιά δημοτικού, όσο και για το «έμμεσο κέρδος» που προκύπτει από τέτοιες αναθέσεις.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Social Media

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας την έγκριση στην «Ελληνική Αγωγή» του Άδωνι Γεωργιάδη, σημειώνει πως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «έχει ανοίξει τις πόρτες των σχολείων σε ένα ορυμαγδό, μια οχλαγωγία αντιεπιστημονικών, αντιπαιδαγωγικών και οπισθοδρομικών απόψεων, από πλήθος εταιρειών που κινούνται από την ακροδεξιά αρχαιολαγνεία ως την ανοιχτή προπαγάνδα κατά των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και των μαθητών» και μάλιστα με το αζημίωτο αφού με την έμμεση πλάτη του υπουργείου οι εταιρείες διαφημίζουν και το προϊόν τους. 

«Αλλά η έσχατη των περιπτώσεων που αποκαλύπονται πλέον με ρυθμό χιονοστιβάδας, είναι η έγκριση των προγραμμάτων της Ελληνικής Αγωγής, του καθηγητή Άδωνι Γεωργιάδη, που τυχαίνει υπουργός της κυβέρνησης. Mε έγκριση της πρώην Γ.Γ. του υπουργείου, η οποία όπως διαβάζω επικαλείται «εντολή υφυπουργού». Λίγο… δύσκολα θα βρουν συνεπώς κάποιον απλό υπάλληλο του ΙΕΠ να επιπλήξουν για το συγκεκριμένο κατόρθωμα», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Φίλης. 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στο Twitter, είχε σχολιάσει: «Η χρήση υλικού της Ελληνικής Αγωγής είναι άλλη μία σκοταδιστική απόφαση της κ. Κεραμέως».  «Στην επίθεση στο ΕΠΑΛ δεν είχε δει τους νεοναζί, τώρα κάνει πως δεν βλέπει την alt right και διαφημίζει τζάμπα το μαγαζί του κ. Γεωργιάδη. Δεν αξίζει στην κοινωνία αυτή η παρακμή», σημείωσε.

Κύμα αντιδράσεων υπήρξε και στα social media. Οι χρήστες του twitter γέμισαν τους τοίχους τους αναρτήσεις με οργισμένα αλλά και ειρωνικά σχόλια. «Η υπουργός σκοταδισμού ξαναχτύπησε…», ανέφεραν μεταξύ άλλων. «Εχουμε πάθει τέτοιο μιθριδατισμό με αυτη τη δυστοπική νεοδεξιαά που το αδιανοητο της #Κεραμεως με την #ελληνικη_αγωγη φαινεται φυσιολογική εξέλιξη», γράφει ένας χρήστης, ενώ κάποιος άλλος σχολιάζει «οι άλλοι νόμιζαν οτι τα βίντεο με τα αγέννητα παιδιά μπήκαν κατά λάθος».

Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

«Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχετικά με προγράμματα του φορέα Ελληνική Αγωγή, αναφέρει: Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο υποβλήθηκε στο ΙΕΠ στο πλαίσιο προαιρετικών δράσεων εκτός σχολικού ωρολογίου προγράμματος, απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά στην επαφή των παιδιών, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, με περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και προϊστορίας, με ιστορίες των ηρώων της μυθολογίας, με τη γνωριμία τους με τη μουσική στην αρχαία Ελλάδα και με τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα, με τα έθιμα και τις γιορτές που διοργάνωναν οι αρχαίοι, καθώς και με τη σημασία που είχε για τους αρχαίους Έλληνες η φροντίδα της άσκησης του σώματος και οι αθλητικοί αγώνες, όπως «Ναυμαχία της Σαλαμίνος», «Ο Δίσκος της Φαιστού: Ένα κρυμμένο μυστικό», «Οδυσσεύς, ο πολυμήχανος ήρωας», «Θησεύς, ο βασιλεύς των Αθηνών», «Η Αργοναυτική εκστρατεία», «Μυθοταξιδεύουμε μετά μουσικής», «Παίζωμεν παιδιάν;», «Ανθεστήρια» και «Ειρεσιώνη», «Αγών-Αθλητισμός», «Το σώμα».

Όπως ρητά προβλέπεται στην σχετική έγκριση, η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν, το υλικό δεν μπορεί να αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση/προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων, επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ατόμων ή φορέων, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό, ενώ δεν επιτρέπεται και οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική διάθεση του εκπαιδευτικού προγράμματος και συνοδευτικού υλικού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης».