Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του tvxs.gr «Η θεωρία του αγένητου παιδιού στα σχολεία με σφραγίδα Κεραμέως» και τον σχετικό θόρυβο που προκάλεσε, o  Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου ανακοίνωσε  ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του εκπαιδευτικού προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής».

Ads

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο είχε δωσει έγκριση να παρουσιαστεί στα γυμνάσια της χώρας το εν λόγω πρόγραμμα με τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», που υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους αρχίζει με τη σύλληψη, μια αβάσιμη και επικίνδυνη προσέγγιση, που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες για να ανοίξει η «κερκόπορτα» της απαγόρευσης των αμβλώσεων. 

Μετά τις αντιδράσεις από χιλιάδες χρήστες των social media, με το hastag  #video_γονιμότητας, το γραφείο της Υπουργού Νίκης Κεραμέως, ενημέρωσε το Tvxs.gr τηλεφωνικά ότι θα λάβουμε απάντηση στο δημοσίευμά μας. Τελικά την απάντηση τη λάβαμε από τον Πρόεδρο του ΙΕΠ, κ. Γιάννη Αντωνίου.  Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ διορίστηκε από την κ. Κεραμέως.

Στην απάντησή του στο Tvxs.gr, ο πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Αντωνίου, παραδέχεται ότι «το πρόγραμμα φέρει την έγκριση του ΙΕΠ», αλλά αυτό «δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση των απόψεων του διδακτικού υλικού». Στη συνέχεια, μετά από μισή ώρα επανήλθε με δευτερο mail, στο οποίο ανακοίνωσε ότι μετά από συνεδρίαση του Δοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η ανάκληση της έγκρισης του προγράμματος. 

Ads

Το σχόλιο του tvxs.gr

Στην απάντηση που μας απέστειλε ο κ. Γιάννης Αντωνίου δεν διευκρινίζει αν τα μέλη του ΔΣ, είδαν αυτά τα βίντεο και τα θεώρησαν με οποινδήποτε τρόπο κατάλληλα για τα γυμνάσια. Αν βρήκαν κατάλληλες τις μισογύνικες και ομοφοβικές αναφορές. Τις παραπομπές σε γνωστούς ψευδο επιστήμονες, που τους έχουν σημαία οι συνωμοσιολόγοι. Τις αναφορές σε fake φράσεις του Einstein. Τις εικόνες με το πώς γίνεται το νερό όταν ακούσει Μότσαρτ ή μουσική heavy metal.  Προφανώς υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης. Τόσο ο κ. Αντωνίου όσο και η κ. Κεραμέως πρέπει να την αναλάβουν. 

Κρατική χρηματοδότηση της «Ελληνικής Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής»

Σημειώνεται επίσης, ότι η ίδια «εταιρεία» έχει διοργανώσει σεμινάρια με το ίδιο περιεχόμενο σε συνεργασία με Δημάρχους της ΝΔ και μάλιστα το 2013 για σχετικό πρόγραμμα στο Δήμο Γλυφάδας χρηματοδοτήθηκε με 50.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας.

Ολόκληρη η απάντηση του Γιάννη Αντωνίου στο tvxs.gr

«Σε απάντηση δημοσιεύματος του Tvxs.gr το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής διευκρινίζει ότι:

  • Το δημοσίευμα – εσκεμμένα ή μη – συγχέει το “1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας” που συνδιοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και τελικά ακυρώθηκε, με την Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, ενώ τα δύο δεν σχετίζονται.
  • Το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής φέρει την έγκριση του ΙΕΠ, η οποία κοινοποιήθηκε ακολούθως από τον Γενικό Γραμματέα Αλέξανδρο Κόπτση.
  • Η έγκριση του ΙΕΠ δεν συνεπάγεται και υιοθέτηση των απόψεων του διδακτικού υλικού.
  • Διευκρινίζεται επίσης ότι το ΙΕΠ εγκρίνει εκπαιδευτικά προγράμματα και όχι ιστοσελίδες.
  • Τα προγράμματα που υποβάλλονται για έγκριση στο ΙΕΠ υπόκεινται σε συνεχή επανεξέταση, το ίδιο βεβαίως ισχύει και για το συγκεκριμένο.

Παρακαλώ για την άμεση δημοσίευση του ανωτέρω.
Γιάννης Αντωνίου
Πρόεδρος του ΙΕΠ»