Σχέδιο για πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, που θα περιορίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και ουσιαστικά θα θέσει την Ελλάδα εκτός Σένγκεν επεξεργάζεται η ΕE, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ads

«Η Κομισιόν και η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζονται έτοιμες να υποστηρίξουν την πρόταση να χρηματοδοτήσουν την ΠΓΔΜ, μια χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., σε μια κίνηση που ουσιαστικά θα απομονώσει την Ελλάδα -ένα μέλος της Ένωσης που είναι ήδη οικονομικά εύθραυστο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές» γράφει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, και συνεχίζει: «Η κίνηση περίφραξης της Ελλάδας έρχεται, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία με αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ έχει αποτύχει».

Όπως αναφέρουν οι FT, το φερόμενο σχέδιο «περίφραξης» συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίπεδο αντιπροσώπων μετά από επιστολή του έστειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, με την οποία καλούσε την ΕΕ να προσφέρει «απευθείας βοήθεια» στην ΠΓΔΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διετή αναστολή της Σένγκεν εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το εν λόγω σχέδιο συζητήθηκε την Τετάρτη από Ευρωπαίους πρεσβευτές, μετά από επιστολή του Σλοβένου πρωθυπουργού Μίροσλαβ Τσεράρ, μέσω της οποίας προτρέπει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να προσφέρουν άμεση βοήθεια στην ΠΓΔΜ ώστε να μην μπορούν να περάσουν από τα σύνορα ορισμένοι παράνομοι μετανάστες».

Το σχέδιο αυτό, όπως λέει η εφημερίδα, έρχεται μετά την αποτυχία του σχεδίου παροχής βοήθειας 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να ελέγξει τις ροές προς το Αιγαίο.

Με την υποστήριξη του Βερολίνου – Το «συζητά» και ο Τουσκ 

Το σχέδιο της Σλοβενίας έχει, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, την υποστήριξη του Βερολίνου, ενώ το επεξεργάζεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε περίπτωση που το σχέδιο εγκριθεί, τότε το προσφυγικό βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, με τον κίνδυνο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών να είναι άμεσος περισσότερο παρά ποτέ. 

Νομικά προβλήματα

Η εφημερίδα υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι μπορεί να δημιουργήσει και νομικά προβλήματα, καθώς από το 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιεί ότι το ελληνικό σύστημα υποδοχής προσφύγων είναι υπό κατάρρευση και με απόφασή της οι μετανάστες που ζητούν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να απελαθούν στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Δουβλίνου. 

Για την κατασκευή φράχτη μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας πιέζει και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Εκτός από την ΠΓΔΜ, ο Όρμπαν ισχυρίζεται ότι αντίστοιχος φράχτης πρέπει να ανεγερθεί και στα ελληνικά σύνορα με τη Βουλγαρία.