Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη, μια μέρα μετά την παραπομπή Παπαγγελόπουλου από την Προανακριτική, προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίεας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος  Ιωαννίδης για έξι αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση Novartis. 

Ads

Η δίωξη βασίζεται στο πόρισμα του ενός εκ των δύο Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή, για την υπόθεση των δικονομικών χειρισμών της Εισαγγελέως Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis. Η Ελένη Τουλουπάκη διώκεται για κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα). 

Εισαγγελική έρευνα για ψευδορκία των Αγγελή, Ράικου, Μανιαδάκη, Φρουζή

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το πόρισμα του έτερου Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη που είναι απαλλακτικό για την Ελένη Τουλουπάκη. Όμως με βάση το ίδιο πόρισμα διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της ψευδορκίας σε βάρος του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου αλλά και τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Novartis Νίκο Μανιαδάκη και Κωνσταντίνο Φρουζή, καθώς και το μάρτυρα Νίκο Μανία. Άλλη προκαταρκτική έρευνα, διατάχθηκε με βάση το πόρισμα Ζαχαρή, για καταγγελίες που περιλαμβάνονται στις μηνύσεις πολιτικών προσώπων. 

Ads

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια νέα παρωδία καθώς την ίδια στιγμή διώκεται η Εισαγγελέας που ερευνά το σκάνδαλο Novartis αλλά ταυτόχρονα ερευνώνται για ψευδορκία ανώτατοι δικαστικοί και κατηγορούμενοι της Novartis, δηλαδή όσοι στοιχειοθετούν με τις καταθέσεις τους τα αδικήματα που αποδίδονται στην Ελένη Τουλουπάκη. Μάλιστα, το πόρισμα Σοφουλάκη, αξιοποιείται μόνο εν μέρει και όχι στο σκέλος που αφορά την Τουλουπάκη. 

Κοινοβουλευτικές Πηγές: «Συνέχεια» του πορίσματος της ΝΔ η δίωξη σε βάρος Τουλουπάκη

Κοινοβουλευτικές πηγές που πρόσκεται στην αντιπολίτευση, αναφέρουν ότι ουσιαστικά το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας στην Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, αποτέλεσε ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και έμμεση προτροπή στην άσκηση δίωξης, που έγινε την επόμενη μέρα. Ουσιαστικά, θεωρούν ότι το πόρισμα της ΝΔ στέλνει «μήνυμα» στη Δικαιοσύνη για απαλλαγή των πολιτικών προσώπων και καταδίωξη όσων αποκάλυψαν τον σκάνδαλο. 

Σχολιάζεται ιδιαίτερα αρνητικά το γεγονός ότι δύο εισαγγελικές έρευνες κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση για το ίδιο ακριβώς σκάνδαλο ενώ το πόρισμα 300 σελίδων του Αντιεισαγγελέα Σοφουλάκη, που είχε το κύριο βάρος της έρευνας και απαλάσσει την Τουλουπάκη, αγνοείται ενώ κρίνεται δικονομικά παράδοξο να αξιοποιούνται επιλεκτικά τα δύο πορίσματα.