Mετά από 9 μήνες, 64 συνεδριάσεις, 250.000 σελίδες αποδεικτικού υλικού, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο ολοκλήρωσε το έργο της μέσα από αλλεπάλληλες μεθοδεύσεις και πρωτόγνωρες καταστάσεις, με αποτέλεσμα από πολλές πλευρές να χαρακτηρίζεται μια “Επιτροπή-παρωδία” επιχειρώντας να υποβαθμίσει το σκάνδαλο και να ενοχοποιήσει όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψή του.

Ads

Σε αυτό συντείνει και το έκτασης 400 σελίδων πόρισμα της πλειοψηφίας, το οποίο σε πολλά σημεία του εμφανίζεται ακατάληπτο, με αρκετές αντιφάσεις και νομικούς ακροβατισμούς, βάσει του οποίου υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Επιτροπής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) η παραπομπή στην Ολομέλεια της Βουλής  του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και η σχεδόν βέβαια διαβίβαση της υπόθεσης σε δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει ή μη, την παραοπομπή σε ειδικό δικαστήριο για 8 ποινικά αδικήματα, που φέρεται να τέλεσε ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως είναι γνωστό, η σύσταση της Επιτροπής που υπέχει ρόλο εισαγγελέα σε προκαταρκτική εξέταση, εξυπηρέτησε αρχικά την ικανοποίηση του εσωτερικού μετώπου της ΝΔ και την πρόθεση αντεκδίκησης του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για την εμπλοκή του ονόματός του και δεν βασίστηκε σε αδιάσειστο αποδεικτικό υλικό. Αρχικά η Επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της προκειμένου να διερευνήσει τις κατηγορίες της “σκευωρίας” με κεντρικό πρόσωπο των πρώην Υπουργό, κάτι που οδήγησε σε αδιέξοδο.

Μετά την απόδειξη του πραγματικού σκανδάλου αντί της “σκευωρίας και μετά τις εντυπωσιακές αντιφάσεις των βασικών μαρτύρων, η πλειοψηφία προχώρησε στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με ένα απίστευτα μεγάλο αριθμό αδικημάτων και με μάρτυρες που άρχισαν να ανακαλούν από τη μνήμη τους “όψιμα” διάφορα γεγονότα. Βασικός μάρτυρας αυτής της υπόθεσης εμφανίζεται ο αμφιλεγόμενος, και εμπλεκόμενος σε σοβαρές νομικές υποθέσεις, επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, με εξίσου “όψιμες” αναλαμπές καθώς και υλικό που προέρχεται από συρραφή παράνομων υποκλοπών συζήτησής του με το πρώην Υπουργό Νίκο Παππά. 

Ads

Οι “συνοπτικές διαδικασίες” και η ελαφρότητα με την οποία “φορτώθηκαν” μια σειρά από ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες στον πρώην Υπουργό και η εν γένει λειτουργία της Επιτροπής ανέδειξαν μια ιδιαίτερα αντιθεσμική και αντιδικονομική νοοτροπία, που δεν είχε παρουσιαστεί μεταπολιτευτικά, ακόμη και τις πιο σκληρές εποχές πόλωσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.  

Τα παράδοξα των 9 μηνών 

Στη διάρκεια της Προανακριτικής και μέσα σε ένα καθεστώς προβληματικής  λειτουργίας, με τη μειοψηφία σε απομόνωση, αναδείχτηκαν τα εξής σοβαρά δικονομικά και πολιτικά ζητήματα:

 

  • Αποκλεισμός των Πολάκη και Τζανακόπουλου με έωλα επιχειρήματα περί ασυμβίβαστου ενώ στην επιτροπή μετείχε, για παράδειγμα, ο δικηγόρος του Αντώνη Σαμαρά σε υπόθεση που σχετίζεται με τη Νovartis, Θάνος Πλεύρης
  • Αρκετές δικονομικές παραβάσεις σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, άρνηση να καταθέσει μετά τα νέα στοιχεία που τον ενέπλεκαν, άρνηση να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Α. Σαμαρά  και απαξίωση των αιτημάτων που έχει κατεθέσει, μεταξύ αυτών σοβαρά ζητήματα ακυρότητας των διαδικασιών. 
  • Χονδροειδής απόπειρα να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων κατά την κατάθεσή τους που απετράπη από τον Άρειο Πάγο και την αρμόδια Διεύθυνση της ΕΛΑΣ
  • Προσπάθεια εμπλοκής μη πολιτικών προσώπων, που εμποδίστηκε μετά τη σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής
  • Εσπευσμένο κλείσιμο των εργασιών, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί ο συμβιβασμός της Novartis με τις ΗΠΑ, που αποτελεί παραδοχή του σκανδάλου και της εμπλοκής πολιτικών προσώπων

Τα παράδοξα του πορίσματος

Αλλά και το πόρισμα της πλειοψηφίας, με το οποίο παραπέμπεται ο Υπουργός οδηγεί σε εξίσου σοβαρά ερωτηματικά:

  • Πλήρης απαξίωση της δικαστικής έρευνας από υψηλόβαθμους εισαγγελείς για τις ίδιες  υποθέσεις
  • Κατηγορία του Δ. Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία σοβαρών αδικημάτων ενώ δεν έχει τεκμηριωθεί η φυσική αυτουργία για τα ίδια αδικήματα.
  • Προσπάθεια να προεξοφληθούν δικαστικές έρευνες για σοβαρά ζητήματα όπως η βασική έρευνα για την Εισαγγελέα Διαφθοράς Έλενη Τουλουπάκη, μετά από μηνύσεις εμπλεκόμενων πολιτικών. 
  • Ολοκλήρωση των εργασιών και παραπομπή, χωρίς να φτάσουν  ποτέ στη Βουλή τα πορίσματα ων δύο αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για την Ελένη Τουλουπάκη που είναι η βάση του κατηγορητηρίου.
  • Προσπάθεια να εμπλακούν μη πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι, με στόχο να επηρεαστεί η Δικαιοσύνη, η οποία δεν έχει καλέσει καν, ως ύποπτους όσους υποδεικνύει η πλειοψηφία. 
  • Νέα προσπάθεια να “φωτογραφηθεί” η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων 

Τα τελικά συμπεράσματα

Η Προανακριτική Επιτροπή και οι γενικότεροι χειρισμοί της κυβερνητικής πλειοψηφίας  για την υπόθεση, εν μέσω απειλών για μάρτυρες, πρώην υπουργούς αλλά ,κυρίως, εναντίον υψηλόβαθμων δικαστικών που ερευνούν μια πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς, δημιουργούν πολύ σοβαρή θεσμική “ρωγμή”. 

Το βασικότερο πολιτικό συμπέρασμα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής είναι πως ένα τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο παραδέχεται η ίδια η εταιρία, καταβάλλοντας υπέρογκες αποζημιώσεις στις ΗΠΑ, επιχειρήθηκε να μεταστραφεί ως μια “σκευωρία”. Υπενθυμίζεται ότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη παραπέμψει ένα πρώην Υπουργό Υγείας και θεωρείται πολύ πιθανή η παραπομπή ενός ακόμη για το μεγάλο σκάνδαλο, που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων για τη χειραγώγηση των τιμών. 

Η εικόνα ποινικού ξεκαθαρίσματος με τους πολιτικούς αντιπάλους και της υπονόμευσης των θεσμών και της διάκρισης των εξουσιών, που αναδείχτηκε στην υπόθεση της Νοvartis είναι το πιο ανησυχητικό μήνυμα για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου στη χώρα