Με το σύνθημα «ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ», το Athens Pride 2015 παίρνει θέση υπέρ της 100% ισότητας, δικαιοσύνης, αποδοχής και σεβασμού για τις λεσβίες, τους γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τρανς άτομα (LGBT), καθώς και για κάθε μέλος της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα η Αθήνα παρελαύνει και γιορτάζει με υπερηφάνεια το δικαίωμα στη σεξουαλική επιλογή.

Ads

Η εκδήλωση του 2015 περιλαμβάνει και ένα μήνυμα διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε εκδήλωση μίσους, διακρίσεων και βίας, «απαντώντας» στα σοβαρότατα περιστατικά ρατσιστικής βίας, που στοίχισαν και ανθρώπινες ζωές, τους προηγούμενους μήνες.

Λίγα λόγια για τη γιορτή Υπερηφάνειας

Tο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας, το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους του στην ευρύτερη περιοχή είναι παράλληλα κι ένα από τα δυναμικότερα αναπτυσσόμενα φεστιβάλ στην Ευρώπη : Στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε Ιούνιο σε κεντρική πλατεία της Αθήνας, χιλιάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν τα περίπτερα των δεκάδων οργανώσεων που συμμετέχουν αλλά και να παρακολουθήσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της πλατείας συμμετέχοντας έτσι σε ένα από τα καλύτερα ανοιχτά πάρτυ της πόλης!

Ads

Όπως είθισται, οι εκδηλώσεις του Athens Pride κλιμακώνονται με την περίφημη πορεία Υπερηφάνειας: μια ισχυρή επίδειξη ποικιλομορφίας και αποδοχής! Με φόντο τους χρωματισμούς του ουράνιου τόξου, πολιτικές οργανώσεις, ομάδες και χιλιάδες φίλες και φίλοι πορεύονται στο κέντρο της πρωτεύουσας με εορταστική, περήφανη αλλά και διεκδικητική διάθεση. Για πάνω από μια ώρα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας μεταμορφώνεται σε ένα ενθουσιώδες μωσαϊκό εικόνων, ήχων και χρωμάτων!

Γιατί να έρθει λοιπόν κανείς στο Αthens Pride? Προφανώς, οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί για την καθεμία και τον καθένα.Ένα όμως είναι σίγουρο:

Αν δεν δηλώνεσαι, αν κρύβεσαι, δεν θα αποκτήσεις τίποτα γιατί όταν μένεις στο ημίφως, ουσιατικά ζεις στο σκοτάδι. Με τη συμμετοχή σου στο Αthens Pride λές: είμαι περήφανος/περήφανη γι’ αυτό που είμαι κι επειδή σε μία κοινωνία που παραμένει ομοφοβική δεν κρύβομαι, ζω τη ζωή μου όπως θέλω και διεκδικώ τα δικαιώματα μου.

Το πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου ξεκίνησαν από τις 12:00 το μεσημέριμε εργαστήρια Face and Body Painting με τα χρώματα της υπερηφάνειας, κατασκευή πλακάτ με τα συνθήματα που επιθυμεί ο καθένας κτλ.

Ακολούθησαν μουσικά DJ sets που κράτησαν «ζεστούς» τους παριστάμενους, μέχρι να ξεκινήσει, από κει και μετά, η διαδικασία των χαιρετισμών που θα απυήθυναν επίσημοι και άλλοι προσκεκλημένοι.

Το πρόγραμμα στη συνέχεια είχε ZUMBA PARTY με ομάδα ZUMBA Instructors να δίνει τις απαραίτητες… χορευτικές οδηγίες και κατευθύνσεις.

Από τις 19.00 είναι σε εξέλιξη η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Στη συνέχεια, ο κόσμος θα επιστρέψει στην πλατεία Κλαυθμώνος για να ακολουθήσει από τις 21.00 και μέχρι… όσο πάει το LIVE SHOW & PARTY του φετινού Athens Pride.

Ειδική μέριμνα για ΑμεΑ

Για πρώτη φορά θα υπάρχει τουαλέτα για ΑμεΑ στην πλατεία και ειδικοί χώροι στάθμευσης, στη μία πλευρά της πλατείας, για αναπηρικά οχήματα.

Επίσης θα υπάρχουν διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας και χειλανάγνωσης, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία κωφών κ βαρηκόων καθώς επίσης και εθελοντές/τριες προσβασιμότητας, αν κάποιο ΑμεΑ επιθυμεί συνοδεία ή/και περιγραφή, για να επισκεφθεί τα υπόλοιπα περίπτερα, να απολαύσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ή για να πάρει μέρος στην παρέλαση.

Στα χρώματα του «Gay pride» η Περιφέρεια Αττικής

Με τα χρώματα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας έχει φωταγωγηθεί το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας, ενώ στα ίδια χρώματα βάφονται και διαβάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας που θα υποδεχθεί την σημερινή πορεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Είναι η πρώτη φορά που ένα δημόσιο κτίριο στη χώρα μας φωταγωγείται στα χρώματα του ουράνιου τόξου, για να δηλωθεί πανηγυρικά η υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να εκφραστεί η δέσμευση της Περιφέρειας για καταπολέμηση των διακρίσεων, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητα φύλου. Το ουράνιο τόξο αποτελεί τη σημαία του διεθνούς κινήματος κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και χρησιμοποιείται ως επίσημο έμβλημα σε κάθε σχετική εκδήλωση (rainbow flag)».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το Athens Pride

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Τμήματος Δικαιωμάτων και της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου, στέκεται για μια ακόμα φορά αλληλέγγυος με τη ΛΟΑΤ κοινότητα τονίζει σε ανακοίνωσή του.

«Η φετινή διοργάνωση της γιορτής υπερηφάνειας της Αθήνας, έρχεται σε μια εποχή που τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, βρίσκουν επιτέλους μια νομική αναγνώριση. Η προώθηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης, αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για την άρση των διακρίσεων που υφίστανται τα ΛΟΑΤ άτομα. Την ίδια στιγμή, στη ΛΟΑΤ κοινότητα, με αφορμή τη διοργάνωση της Αθήνας, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη μορφή που θα έχει αυτή η γιορτή που επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (φέτος για πρώτη φορά θα διεξαχθεί και στην Κρήτη) αλλά τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα οδηγούνταν σε μια πορεία αποκοπής από τα κινηματικά χαρακτηριστικά της», αναφέρει σε ανακοίνωση του.

«Μια τέτοια γιορτή είναι αυτή που μας εκφράζει και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στο διάλογο για τη οικοδόμηση των χαρακτηριστικών της», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:
Μητροπολίτης Σεραφείμ: Η ομοφυλοφιλία προκαλεί καρκινογένεση