Τελικά, όπως προκύπτει από τα αδιαμφισβήτητα επίσημα στοιχεία, ο Ζακ Κωστόπουλος δεν πέθανε από ναρκωτικά, δεν ήταν υπό επήρεια που σε αμόκ με ένα μαχαίρι μπήκε για να ληστέψει ένα κοσμηματοπωλείο, όπως θέλησε η κυρίαρχη αφήγηση.

Ads

Ωστόσο ερευνώνται οι ποινικές ευθύνες του νεκρού ενδελεχώς μετά θάνατον – σπάνιο στα αστυνομικά και δικαστικά χρονικά – ενώ την ίδια ώρα ελλιπείς ήταν και είναι οι έρευνες σχετικά με τους δύο δράστες της άγριας κακοποίησής του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Αυγή», την ίδια ώρα που ο ανακριτής ζητάει από την αστυνομία έρευνες και εντοπισμό ατόμων που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, υπάρχει παράλληλη προκαταρκτική εξέταση για τις ποινικές ευθύνες του νεκρού Ζακ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μέσα σε έγγραφα ακόμα και η κατηγορία εναντίον του νεκρού αλλάζει, γίνεται λόγος πότε για απόπειρα ληστείας, πότε για απόπειρα κλοπής σε συνδυασμό με παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ads

Μάλιστα, όπως υπογράμμιζαν, γίνεται άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Ζακ Κωστόπουλου στο πλαίσιο αυτής της έρευνας όχι μήπως εν τέλει δοθεί κάποια απάντηση σε σχέση με το τι μπορεί να προηγήθηκε του μοιραίου μεσημεριού στην οδό Γλάδστωνος, αλλά για να αναζητηθούν πιθανοί συνεργοί στη ληστεία.

Δηλαδή η αστυνομία ερευνούσε για μια ληστεία χωρίς κλοπιμαία, γεγονός που παραδέχθηκε μέχρι και ένας από τους αστυνομικούς κατά την κατάθεσή του, ενώ δεν είχαν βρεθεί καν αποτυπώματα του 33χρονου σε συρτάρια ή στην ταμειακή, παρά μόνο στην πόρτα και τη βιτρίνα απ’ όπου εμφανίζεται να προσπαθεί να απεγκλωβιστεί στο βίντεο.

Την ίδια ώρα δεν καταγράφεται στη μέχρι στιγμής έρευνα, ανάλογη σπουδή σε σχέση με τους δύο κατηγορουμένους, εις βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βαθμό κακουργήματος και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Η χθεσινή αποκάλυψη ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή άλλων ουσιών βάζει στο κάδρο ξανά τις ποινικές ευθύνες τόσο των δύο κατηγορουμένων, όσο όμως και των αστυνομικών αλλά και του ΕΚΑΒ. Αντίθετα, σε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου από τα πολλαπλά τραύματα στο σώμα του που προκάλεσαν έντονη διέγερση στον οργανισμό του κατέληξε ο Ζακ Κωστόπουλος, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα που παραδόθηκε σήμερα στην αστυνομία από τους ιατροδικαστές, Νίκο Καλόγρια και Σουλτάνα Μαριανού.